ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Вартість відновлення Чернігівської ТЕЦ майже 803 млн грн - Чернігівська міська рада

Вартість відновлення Чернігівської ТЕЦ майже 803 млн грн - Чернігівська міська рада

Чернігівська мерія оцінює вартість відновлення Чернігівської ТЕЦ у 803 млн грн. Виділення перших 100 млн грн вже ухвалив Кабінет міністрів
Чернігівська мерія оцінює вартість відновлення Чернігівської ТЕЦ у 803 млн грн. Виділення перших 100 млн грн вже ухвалив Кабінет міністрів, про це повідомила пресслужба Чернігівської міської ради.
 
"За оцінками експертів, потрібно близько 803 млн грн. На сьогодні вирішується питання по Кабміну виділення перших 100 млн грн для того, щоб ми пройшли опалювальний період. З голосу, в п'ятницю, доповіли, що Кабінет міністрів проголосував за виділення цих грошей на відновлення трансформатора", – про це розповів заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.
 
Для порівняння: щоб побудувати ТЕЦ подібного розміру на 210 МВт, потрібно більше 200 млн євро.
 
"Однозначно, таких коштів немає, та й часу у нас обмаль. Ми відновлюємо те обладнання, яке працювало, щоб забезпечити проходження опалювального періоду", – пояснив Геращенко.
 
Наразі також тривають роботи з перевірки внутрішньобудинкових мереж у всіх 598 багатоповерхівках, які обслуговує Чернігівська ТЕЦ. Внаслідок вимушеної зупинки підприємства тепло перестало надходити у домівки ще у березні. Це могло стати причиною розмерзання систем.
 
Теплогенеруюче підприємство цього сезону працюватиме на природному газі.
 
"На жаль, його прийдеться проходити на природному газу. По-перше, через відсутність самого вугілля взагалі. Складність у тому, що поставити його неможливо через воєнні дії. А по-друге – на ТЕЦ пошкоджено обладнання подачі вугілля. Потрібно близько 140 млн грн, щоб його відновити", – пояснив  Віктор Геращенко.
 
Паралельно з підготовкою потужностей ТЕЦ, тепломереж, теплопунктів та внутрішньобудинкових систем до опалювального сезону розпочато процедуру розірвання договору оренди з фірмою "ТЕХНОВА" і повернення комплексу в управління міста.
 
"Зважаючи, що є значні пошкодження, акціонер фірми "ТЕХНОВА" звернувся до міської ради на предмет розірвання договору оренди, – повідомив заступник міського голови. – Ми виносимо на найближчу сесію питання створення комунального підприємства, і 1 жовтня воно має запрацювати".
 
Мерія у перспективі розглядає можливість будівництва на території ТЕЦ блоку, який працюватиме на альтернативному виді палива, а також паралельно сміттєпереробного заводу, який буде готувати RDF-паливо для ТЕЦ.
 
"Але це перспектива, думаю, післявоєнна. Хоча цим питанням ми вже почали займатися", – додав Віктор Геращенко.
 

Російські військові обстрілювали Чернігівську ТЕЦ, починаючи з 28 лютого. Внаслідок чого зруйновано головний трансформатор, який забезпечує подачу електроенергії у місто, пошкоджено обладнання для подачі вугілля, обладнання хімічного та турбінного цехів, відділу зв'язку та диспетчеризації, котельного і цеху теплових та підземних комунікацій. 

 
Коментарі (0)