ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВартість зеленої енергетики знизиться на 30%

Вартість зеленої енергетики знизиться на 30%

Україні слід очікувати зростання обсягу інвестицій з-за кордону в сферу «зеленої» енергетики, при цьому тарифи на відновлювальну енергогенерації на вітчизняному ринку повинні знизитися

Україні слід очікувати зростання обсягу інвестицій з-за кордону в сферу «зеленої» енергетики, при цьому тарифи на відновлювальну енергогенерації на вітчизняному ринку повинні знизитися. Вартість відновлюваної енергетики впаде на 30-35% Про це заявив народний депутат з фракції Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Чижмарь, коментуючи прийняття законопроекту № 8449-д про запуск «зелених» аукціонів, повідомляє «Українські новини».

За його словами, аукціони, які вводяться в Україні, є цивілізованою формою не тільки визначення ринкової ціни на «зелену енергію», а й засобом протидії корупції в енергетичній галузі.

«По-перше, аукціон забезпечує вільний доступ до отримання державної підтримки через відкриті торги на електронних майданчиках, через які здійснюються державні закупівлі. По-друге, ми обмежили термін дії технічних умов на підключення, щоб не було фактів "бронювання" підключення під майбутню спекуляцію з перепродажем компанії. І по-третє, ми впроваджуємо договірну основу відносин між державою та інвестором, ліквідує дискусію про ретроспективну форму зміни тарифів. Це були основні вимоги іноземних інвесторів і фінансових установ, які фінансують енергетичні проекти в Україні. Тому прийняття закону має не тільки відновити фінансування, але і значно збільшити його розмір», - пояснив Чижмарь.

Незважаючи на те, що прийняття закону Української асоціації відновлюваної енергетики вважають «запізнілим», її голова Олексій Оржель зазначає, що якнайшвидше його прийняття позитивно вплине на весь енергоринок.

«Законопроект необхідно було прийняти набагато швидше і з липня вже скорочувати тариф і переходити на аукціони. Однак через те, що процес обговорення і проходження всіх процедур в парламенті затягнувся, в даній ситуації необхідно якомога швидше підписати закон № 8449-дпрезідентом і почати готувати вторинне законодавство, систему Prozorro для проведення аукціонів, щоб хоча б з нового року точно запустити нову систему », - заявив він.

У свою чергу народний депутат України з фракції «Самопоміч» Лев Підлісецький також прогнозує здешевлення «чистої» енергії.

«Правильно організовані аукціони знизять тариф до економічно обґрунтованого рівня. Для отримання права на підтримку необхідно буде виграти частину квоти підтримки. Для цього на аукціоні треба буде запропонувати найнижчий тариф », - сказав Підлісецький.

Нардеп також аргументував, що з запуском «зелених» аукціонів парламентарії суттєво поліпшили умови для інвесторів на ринку альтернативних джерел енергії.

«Вдалося зафіксувати розмір фінансових зобов'язань і зупинити їх безконтрольне зростання. Обвал ринку «зелених» джерел, по-моєму, все одно може статися в найближчі 3 роки. Але він буде дешевше для держави і споживачів », - спрогнозував він.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект № 8449-д про «зелені» аукціони.

За проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» проголосував 251 народний депутат при 226 необхідних. Відповідно до закону, запускаються «зелені» аукціони на ринку електроенергії і, крім ще ряду новацій, передбачається зменшення «зеленого» тарифу з 2020 року для сонячних станцій на 25% і для вітрових на 10%.

 

 
Коментарі (0)