ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВащиковський: Польща хоче відмовитися від російського газу з 2022 року

Ващиковський: Польща хоче відмовитися від російського газу з 2022 року

На даний момент в Європі є політики і колишні державні діячі, яких купує Газпром, і вони кажуть, що Росія нікому не загрожує.

 

На даний момент в Європі є політики і колишні державні діячі, яких "купує Газпром", і вони кажуть, що Росія нікому не загрожує.

Польща хоче відмовитися від газу з Росії після завершення довгострокового контракту в 2022 році та закликає до обмеження співпраці з Москвою й інші країни.

Про це в ефірі "Польського радіо" заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, йдеться в повідомленні Укрінформу.

"Так, ми хочемо завершити в 2022 році цей російський контракт. Більше того, ми заохочуємо інші країни, наприклад Хорватію, аби вона збудувала газовий термінал на узбережжі Адріатики, який міг би забезпечити газом з інших країн світу цю частину Європи", - заявив Ващиковський.

Від додав, що Варшава також ініціювала програму співпраці зі США.

Міністр зазначив, що в Європі є політики і колишні державні діячі, яких "купує Газпром", і вони кажуть, що Росія нікому не загрожує.

"Відбувається суперництво за величезний ринок Центральної Європи, можна тут додати ще й каспійський газ тощо. І це призводить до того, що є політики, які, потрібно прямо сказати, купуються значною зарплатою Газпрому", - підкреслив глава польської дипломатії.

Він додав, що колишній канцлер ФРН Герхард Шредер напередодні знову захищав Росію, стверджуючи, що Росія нікому не загрожує, зокрема й Польщі.

"Звичайно, за гроші можна сказати усе що завгодно", - констатував Ващиковський.

Як повідомлялося раніше, у Стокгольмському арбітражі триває розгляд справи польської нафтогазової компанії PGNiG проти ПАТ "Газпром" і ТОВ "Газпром Експорт" у справі переговорів щодо зміни ціни на природний газ для Польщі. Водночас з 1 листопада польська компанія подала звернення до Газпрому і "Газпром Експорту" про початок чергових переговорів щодо зміни ціни на газ, який постачається з 1 листопада 2017 року в рамках довгострокового контракту.

Так званий Ямальський контракт передбачає поставки російського газу до Польщі до 2022 року.

 
Коментарі (0)