ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВіце-прем'єр РФ Новак розповів, як подолати європейську газову кризу

Віце-прем'єр РФ Новак розповів, як подолати європейську газову кризу

Росія розраховує на довгострокові газові контракти

 

Віце-прем'єр РФ Олександр Новак заявив про те, що Росія не має відношення до проблем на енергетичному ринку Європи і готова збільшити постачання газу до Європи, проте для цього потрібні довгострокові контракти з європейськими покупцями.

Новак висловив здивування заявою глави МЕА Фатіха Біроля про те, що дії "Газпрому" спричинили напруженість на енергоринках Європи.

"Мене дещо здивувала заява керівника такої шанованої міжнародної організації, як МЕА, яка намагається перекласти, як кажуть, з хворої голови на здорову проблему, що виникла сьогодні у європейських споживачів. Жодного відношення до цього не має ні Росія, ні наша головна компанія-експорт - "Газпром", - наголосив він.

Як зазначив Новак, "Росія виконала усі свої довгострокові контракти". Віце-прем'єр РФ вважає, що "тут є недалекоглядна політика Євросоюзу, Єврокомісії, яка протягом багатьох років цілеспрямовано відмовлялася від довгострокових контрактів, переводила всю свою енергетику на зниження залежності від Росії, перейти від довгострокових контрактів на спотові".

"Ми можемо постачати (більше газу до Європи - ред.), у нас величезні ресурси, але будь-який видобуток - це інвестиційний проект, який вимагає часу, щоб проект окупився і залучити інвестиції. Тому має бути зрозуміла збутова політика. - додав він. - Тому ми завжди виступали за те, щоб довгострокові контракти насамперед були тією системою енергобезпеки споживачів, яку використовують такі енергоносії.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)