ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВід НКРЕКП вимагають змінити правила постачання газу

Від НКРЕКП вимагають змінити правила постачання газу

Після скасування ПСО зобов'язань по поставкам газу для виробників тепла вони отримають право вибрати найбільш вигідного постачальника і більш вигідні умови контракту на закупівлю газу

 

Для стабільного функціонування в майбутньому опалювальному сезоні підприємств теплокомуненерго і ТЕЦ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) повинна внести зміни в правила поставки природного газу, щоб ці підприємства змогли укласти договори з постачальниками природного газу.

Про це заявляє Асоціація постачальників енергоресурсів.

«Після скасування ПСО зобов'язань по поставкам газу для виробників тепла вони отримають право вибрати найбільш вигідного постачальника і більш вигідні умови контракту на закупівлю газу. Але вони не зможуть скористатися цим правом, тому що на сьогодні згідно з правилами поставки газу є пряма заборона на зміну постачальника при наявності боргу перед чинним постачальником, зокрема перед «Нафтогазом», - зазначив заступник голови правління Асоціації Олександр Пасічник.

Він нагадав, що при відкритті ринку природного газу для населення НКРЕКУ внесла зміни в правила поставки і дозволила побутовим споживачам, незважаючи на борг перед чинним постачальником, переходити до нового постачальника.

«Було б логічно такі ж правила дзеркально розширити і на виробників тепла, так як в кінцевому підсумку послуги надається все того ж споживачеві - населенню», - сказав Пасічник.

За його словами, конкурентний ринок газу для ТКЕ і ТЕЦ не запрацює без вирішення проблеми накопиченої за період дії зобов'язань з постачання газу заборгованості цих підприємств перед НАК «Нафтогаз України».

Олександр Пасічник підкреслив, що вирішення проблеми боргів можливо тільки через прийняття відповідного закону, який дозволить врегулювати накопичені борги між учасниками ринку.

«Це може бути реалізовано через механізм списання або компенсації, що не потребує додаткових запозичень коштів з держбюджету і збільшення тарифів для населення», - додав Пасічник.

Нагадаємо, в квітні Кабінет Міністрів України продовжив до 20 травня термін дії спеціальних зобов'язань (ПСО) з продажу природного газу виробникам теплової енергії, покладених на НАК «Нафтогаз України».

Станом на 5 травня, прострочена заборгованість, а також пені і штрафи підприємств ТКЕ і ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України», склали понад 67 млрд грн.

 

 
Коментарі (0)