ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВідключення критичної інфраструктури від електропостачання криміналізують

Відключення критичної інфраструктури від електропостачання криміналізують

Наближення морозів та непрогнозована ситуація із постачанням енергоносіїв підштовхнуло нардепів подбати про виборців

 

Наближення морозів та непрогнозована ситуація із постачанням енергоносіїв підштовхнуло нардепів подбати про виборців. Щоправда, у традиційний для себе спосіб заборон та покарань, повідомляє Закон і Бізнес.

Проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№6309) має на меті встановити відповідальність за посягання на функціонування критично важливих об’єктів інфраструктури.

Відповідний перелік можна знайти у постанові КМ «Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури» від 9.10.2020 №1109. Тож якщо колеги авторів підтримають цю ідею, кримінально-караним стане відключення або обмеження енергопостачання, зокрема, Інтернет-провайдерів та операторів мобільного зв’язку, підприємств комунальної сфери, медичних закладів, транспорту і навіть деяких виробництв. 

Нова ст.270-2 КК передбачає, що за умисні дії з відключення цих об’єктів, які призвели до припинення або порушення технологічних циклів загрожує штраф від 85 до 170 тис. грн. з позбавленням права обіймати певні посади на строк до року або без такого.

Якщо ж це загрожувало загибеллю людей, заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого чи призвело до аварії, це однозначно потягне на позбавлення волі на строк від 3 до 6 років. А у разі загибелі людей — від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Натомість, наприклад, школи і дитячі садки можна залишати без світла та тепла. І за цією статтею винних у неосвіченості молоді карати не будуть

 

 

 
Коментарі (0)