ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняВідміна пайового внеску для забудовників відіб’ється на рейтингу Doing Business

Відміна пайового внеску для забудовників відіб’ється на рейтингу Doing Business

Відповідно до закону, протягом 2020 року діятиме перехідний період, у який сплата пайової участі здійснюватиметься виключно грошовими коштами до прийняття об’єкта в експлуатацію

Минулого тижня Рада ухвалила у другому читанні важливий законопроект №1059, який скасував неефективний та корупційний збір у будівництві – пайову участь у розвиток інфраструктури населеного пункту з 2021 року. Це може позитивно позначитися на позиції України у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво».

Про це повідомив у Facebook заступник міністра регіонального, розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

“Відміна пайової участі – це те, до чого ми прагнули довгий час. Останні роки у тісній співпраці зі Світовим Банком, Офісом ефективного регулювання BRDO, Конфедерацією будівельників України та іншими фахівцями та експертами галузі ми відпрацьовували цю ініціативу”, – пише Парцхаладзе.

Відповідно до закону, протягом 2020 року діятиме перехідний період, у який сплата пайової участі здійснюватиметься виключно грошовими коштами до прийняття об’єкта в експлуатацію і виключно для створення і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури відповідного населеного пункту.

Як зазначається у повідомленні, сьогодні місцева влада має відповідні повноваження, щоб контролювати дотримання пропорції між будівництвом житла та важливої соціальної інфраструктури в населених пунктах. Тому вона зобов’язана докладати всіх зусиль, щоб забудовники будували школи та дитсадки. Адже саме місцева влада видає їм містобудівні умови та обмеження. У першу чергу, саме вона повинна контролювати, щоб в тому чи іншому місті будувалися дитячі садочки і школи паралельно з житловою забудовою. І вона не повинна дозволяти будувати житло, якщо немає забезпеченості соцінфраструктурою. Після реформи децентралізації місцеві бюджети виросли майже в 6 разів – з 50 млрд грн до 300 млрд грн.

 

 
Коментарі (0)