ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВідмова Росії від зобов'язань веде до списання українських боргів

Відмова Росії від зобов'язань веде до списання українських боргів

На думку експертів, Росія невдовзі сяде за стіл переговорів стосовно постачання газу в Україну, адже її відмова від виконання зобов'язань перед Україною може призвести до списання боргів останьої за спожитий газ.

Заяви Росії щодо «обнуління» її зобов'язань перед Україною може призвести до списання боргів України за спожитий газ. Про це сказав колишній в. о. Міністра фінансів Ігор Уманський, - повідомляє «Укрінформ».

«Позиція Росії щодо «обнуління» її зобов'язань перед Україною досить серйозно порушує питання про списання в такому випадку заборгованості України перед Росією», - сказав пан Уманський.

Водночас він висловив сподівання, що «протягом найближчих одного-двох тижнів ми побачимо зовсім інший поворот подій, і в Росії не буде іншого варіанту, ніж повертатися за стіл переговорів».

У такому разі, вважає експерт, Україна має гарні позиції на переговорах про постачання газу, оскільки є єдиною країною-споживачем російського палива, яка у судовому порядку не переглянула угоди з Росією.

Ігор Уманський також зазначив, що Харківські угоди 2010 року не принесли Україні ніякої знижки на газ, а лише збільшили її борг. «Харківські угоди не принесли Україні ніякої знижки на газ... Знижка була для промисловості, не для бюджету», - сказав експерт.

За його словами, «споживання газу за період з 2010 року становило 120-130 млрд кубометрів, відповідно ми говоримо про 12-13 млрд дол. державного боргу України, який був сформований за цей період, а також слід додати до цієї суми 3 млрд, які ми отримали у грудні».

Експерт прогнозує непростий розвиток двосторонніх відносин з Росією, оскільки «інструмент холодних торгових війн ніхто не відміняв».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Росія спочатку пригальмувала з наданням обіцяної в грудні фінансової допомоги, а потім і зовсім відмовилася від цієї ідеї, мотивуючи тим, що домовлялася з попередньою владою, а чим і чи буде розраховуватися за кредит новий український уряд, їй не відомо.

Окрім того, вчора стало відомо, що «Газпром» з квітня 2014 року скасовує пільги на постачання газу Україні. Про це повідомив глава російського газового холдингу Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим.

Пан Міллер пояснює, що таке рішення прийняте у зв’язку з тим, що українські партнери не виконують домовленостей, які були досягнуті під час підписання доповнення до контракту про надання знижки.

Нагадаємо, розмір заборгованості за постачання російського газу в «Газпромі» оцінили в 1,55 млрд дол.

 
Коментарі (0)