ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВідрахування на накопичувальну пенсію можуть початися вже в 2023 році

Відрахування на накопичувальну пенсію можуть початися вже в 2023 році

Завдяки регулярному надходженню грошей на особисті накопичувальні рахунки українці зможуть отримувати в літньому віці другу пенсію.

 

Завдяки регулярному надходженню грошей на особисті накопичувальні рахунки українці зможуть отримувати в літньому віці другу пенсію.

Закон про накопичувальну пенсії може бути прийнятий парламентом вже в поточному, 2021, році, висловила надію глава Мінсоцполітики Марина Лазебна. Якщо депутати його проголосують в цьому році, то вже з 2024 або навіть з 2023 року можна буде почати регулярно відраховувати податки в накопичувальну пенсію.

Рік-півтора знадобиться для того, щоб підготувати всю законодавчу базу і передбачити всі нюанси, каже Марина Лазебная.

"Ми працюємо з депутатами, щоб все ж закон знайшов своє місце в роботі парламенту і був прийнятий. Після його прийняття півтора року готується подзаконная база, інфраструктура. І якщо буде прийнятий в 2021 році, то перші внески підуть в 2024. Попрацюємо краще - можуть піти в 2023-м ", - поділилася своїми міркуваннями чиновниця.

Податок в накопичувальну пенсію платитимуть всі працюючі громадяни. Щомісяця з зарплат працюючих громадян буде відраховуватися 4% податку в накопичувальну пенсію. Гроші з накопичувального рахунку будуть інвестувати в дохідні вкладення.

Після досягнення пенсійного віку українці отримуватимуть пенсію не тільки з солідарного Пенсійного фонду (як зараз), а й з особистого накопичувального рахунку.

При цьому прихильники і критики ідеї впровадження системи накопичувальних пенсій мають різні погляди на це питання.

Прихильники стверджують, що завдяки грамотному інвестуванню грошей з накопичувальних рахунків вдасться домогтися високої прибутковості вкладених коштів і примножити їх.

Наприклад, якщо людина буде 35 років поспіль щомісяця відраховувати з 15-тисячній зарплати по 4%, то, вийшовши на пенсію, він зможе щомісяця отримувати ще по 3 тисячі гривень пенсії.

Однак критики цього законопроекту налаштовані більш скептично. На сьогодні в Україні немає інвестиційних проектів, які могли б забезпечити високий прибуток від вкладених грошей. Тому, відкладаючи щомісячно по 4% з зарплати, можна на старості ці ж 4% і отримати назад, вважає вчений Лідія Ткаченко.

Та й то ці гроші можна буде отримати лише за умови, що працівник буде досить довго платити податок в накопичувальну пенсію, і ці гроші будуть приносити хоч невеликий прибуток.

 

 

 

 
Коментарі (0)