ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВикористання ГТС для транспортування водню вважають ризикованим

Використання ГТС для транспортування водню вважають ризикованим

Вчені звернули особливу увагу на питання втрати міцності трубопроводів

 

Вчені звернули особливу увагу на питання втрати міцності трубопроводів. Транспортування водню через газотранспортну систему України може призвести до втрати міцності трубопроводів. Про це з посиланням на результати дослідження вчених сказали під час дискусії про транспортування та зберігання водню в Україні, яку ініціювали Держенергоефективність та Energy Club.

"Про проведені експериментальні дослідження можливостей використання сучасної газової інфраструктури для транспортування водню та їх результати розповіли вчені. Вони звернули особливу увагу на питання втрати міцності трубопроводів під час транспортування ними водню", – повідомила прес-служба Держенергоефективності за підсумками зустрічі.

Учасники дискусії дійшли згоди, що необхідно подальше вивчення цього питання при об'єднанні зусиль, особливо вчених, та розробка кроків щодо розвитку цієї нової галузі. "Як одна з переваг України у розвитку водневої енергетики постійно згадують широку газотранспортну систему та наявність газосховищ. Проте питання їх використання для транспортування та зберігання водню має бути детально опрацьовано", – наголосив голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Із потребою у вивченні цих питань погодилися представники НАК "Нафтогаз України", "Укртрансгазу", Оператора ГТС України, Інституту газу, Інституту електрозварювання ім. О.О. Патона Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України та Спілки хіміків України. Представник НАК "Нафтогаз України" заявив про наміри компанії стати найбільшим виробником водню в Україні. За його словами, минулого року "Нафтогаз" багато зробили для того, щоб реалізувати ці плани.

"Нафтогаз залишає за собою амбіцію стати найбільшим виробником водню в Україні. Минулого року у нас було дуже багато роботи, пов'язаної з розвитком водневої економіки. У світі цей напрямок залишається перспективним: висока ціна на газ у світі стимулює розвиток водневих проектів", – сказав радник голови правління НАК "Нафтогаз України" з розвитку низьковуглецевих бізнесів та Зеленого курсу ЄС Олексій Рябчин.

Оператор ГТС також враховує питання транспортування водню у своїй стратегії.

"Ми готуємось системно досліджувати можливість використання наших активів для транспортування суміші водню з газом та чистого водню взагалі", – розповів начальник Управління розвитку мережі ВДТСУ Микола Каденський.

Він також переконаний, що для розвитку цього напряму слід застосовувати підхід індустріальних кластерів. В "Укртрансгазі" також заявили, що вивчають способи зберігання водню: використання наявних газосховищ або будівництво нової інфраструктури. Для цього є великий потенціал, адже в Україні є газосховища, які посідають третє місце у світі за обсягами.

 

 

 
Коментарі (0)