ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВиробництво енергії з твердого біопалива зросла

Виробництво енергії з твердого біопалива зросла

Держенергоефективності разом з експертним середовищем відпрацьовує нові шляхи розвитку вітчизняного ринку твердого біопалива.

Як повідомляє Урядовий портал, цій темі була присвячена нарада під головуванням голови Держенергоефективності Сергія Савчука за участю керівника Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діани Корсакайте, голови правління біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетуха, Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимура Хромаєва , засновника компанії «Київ Грін Енерджі» Володимира Майстришина.

Участь в обговоренні також взяли експерти Мінагрополітики і Держлісагентства, проекту ПРООН / ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні».

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зазначив, що виробництво енергії з твердого біопалива в країні поступово набирає обертів.

Крім цього, розроблений спільно з Агентством і прийнятий парламентом в поточному році Стимулюючий тариф на тепло «не з газу» - це додатковий поштовх для розвитку ринку, зростання потужностей твердопаливних котелень, когенераційних установок на біомасі та ін. Тому потрібно вводити механізми розвитку ринку твердого біопалива , необхідного виробникам енергії.

Один з перспективних механізмів - це створення електронної платформи взаємодії постачальників біомаси та виробників енергії з альтернативних джерел. Така платформа дозволить забезпечити: прозорість закупівлі сировини, стійке і надійне постачання твердого біопалива виробникам енергії, підвищення конкуренції між гравцями ринку, зниження і вирівнювання цін на сировину.

Подібні платформи вже успішно діють в світі. Наприклад, на ринку електроенергії в 11 країнах Європи працює «Nord Pool AS», а в Литві на ринку біопалива - «BALTPOOL».

За підсумками наради учасники домовилися опрацювати різні механізми розвитку конкурентного ринку твердого біопалива, враховуючи світову практику в цьому питанні. Особливу увагу буде приділено розробці відповідної законодавчої бази.

 

 
Коментарі (0)