ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВиробники ВДЕ подали вже 60 позовів до«Гарантованого покупця»

Виробники ВДЕ подали вже 60 позовів до«Гарантованого покупця»

Понад 60 виробників електроенергії з відновлювальних джерел звернулися до суду з позовами про стягнення заборгованості з державного підприємства «Гарантований покупець»

Понад 60 виробників електроенергії з відновлювальних джерел звернулися до суду з позовами про стягнення заборгованості з державного підприємства «Гарантований покупець».

Про це повідомили в Асоціації сонячної енергетики України.

Нагадаємо, заборгованість «Гарантованого покупця» перед інвесторами у відновлювальну енергетику – частина урядової риторики про необхідність перегляду «зелених» тарифів.

Як ми повідомляли, 10 червня Кабінет Міністрів України підписав «Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики».

Документ підписали Прем’єр Шмигаль та Міністерка енергетики Буславець з одного боку та відповідальні особи Європейсько-українського енергетичного агентства й Української вітроенергетичної асоціації – з іншого.

Водночас його не схвалили інші провідні асоціації у сфері ВДЕ, зокрема Українська асоціація відновлюваної енергетики, Асоціація сонячної енергетики, Біоенергетична асоціація України та Українська воднева рада.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%.

Після цього щоб закріпити зниження "зелених" тарифів та стабілізувати галузь у частині маневрових потужностей і «дати нові стимули для розвитку «зеленої» енергетики» уряд розробив та подав до Ради закон №3658.

Документ передбачає зниження «зеленого» тарифу, закріплення умов реструктуризації боргу ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії, встановлення відповідальності виробників за небаланси, впровадження «зелених» аукціонів тощо.

 

 
Коментарі (0)