ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВиробники ВДЕ вимагають підвищення тарифів на електроенергію

Виробники ВДЕ вимагають підвищення тарифів на електроенергію

Виробники відновлюваних джерел енергії, яким держава заборгувала за "зеленим" тарифом, наполягають на підвищенні цін на електроенергію.

Виробники відновлюваних джерел енергії, яким держава заборгувала за "зеленим" тарифом, наполягають на підвищенні цін на електроенергію.

Про це заявив представник групи постачальників енергоресурсів Tolk, Олег Наумік.

"Рішення НКРЕКП щодо підняття тарифу на передачу та диспетчеризацію – до рівня 345,64 та 62,13 грн/МВт відповідно – носить дуже резонансний характер. Через сильно зрослі ціни на електроенергію, які з липня зросли в 2,5 рази, споживачам вкрай важко прийняти таке збільшення і адаптуватися до таких витрат. Страждають усі, особливо енергоємні підприємства", – прокоментував Наумік рішення НКРЕКП, додавши, що "з новими показниками інфляції нам ще доведеться ознайомитись".

Представник Tolk також зазначив, що новий тариф не враховує компенсацію у 20% з державного бюджету, що передбачається змінами в законі "Про альтернативні джерела енергії", прийнятими у 2019 році (ст. 8).

"З іншого боку, за підвищення тарифів виступають підприємства-виробники електроенергії з альтернативних джерел. Сума заборгованості "Гарантованого покупця" на 1 серпня становила майже 20 млрд. грн.", - говорить Наумік.

Крім того, експерт також звернув увагу на нещодавній випуск "Укренерго" цінних паперів на суму $825 млн. під виплату заборгованості перед виробниками "зеленої" енергетики.

"МВФ у своєму листі про наміри торкнувся проблеми виплат за зеленим тарифом. У ньому Фонд розраховує на прийняття економічно обґрунтованого тарифу на передачу, з якого фінансується альтернативна енергетика та відсотки за облігаціями", - сказав представник Tolk.

Він не погодився з тим, що рішення підвищити тариф було виправдане з боку НКРЕКП. Наумік зазначив, що через них підприємства втрачають конкурентні переваги на зовнішніх ринках.

 
Коментарі (0)