ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВВиробників зобов’яжуть оплачувати переробку та утилізацію відходів від продукції

Виробників зобов’яжуть оплачувати переробку та утилізацію відходів від продукції

Народні депутати України взялися за вирішення проблеми накопиченого в Україні сміття та небезпечних речовин.

На їх переконання, необхідно кардинально змінювати підходи в організації переробки та утилізації відходів. На сьогоднішній день найдешевшим способом позбутися відходів є їх захоронення. Саме тому 80% всіх відходів просто закопуються у землю, в той час як у Європі лише 10% відходів захоронюються, а 90% направляються на переробку. Адаптувати українське законодавство до європейських стандартів та навести лад у сфері відходів покликаний законопроект № 4838, співавторами якого є 16 народних обранців. Про це повідомив в коментарі УНН один із співавторів законопроекту Олександр Черненко.

Основною суттю законопроекту, за його словами, є створення перешкод для халатного поводження з відходами.
 
“Основна суть законопроекту така, що вона зробить проблематичним захоронення неперероблених відходів. Сьогодні в Україні 80% відходів захоронюються, тобто не переробляються, а просто закопуються в землю. Відповідно, це суттєвий удар по екології. В той час як у європейських країнах захоронюється лише 10%, а 90% відходів – переробляються.
 
Відповідно, сьогодні законопроект саме пропонує значно здорожчати захоронення неперероблених відходів, тобто, щоб це було економічно невигідно. Бо сьогодні у нас захоронення коштує копійки, відповідно, вигідно економічно його просто закопувати у землю, а не переробляти. Так от це потрібно зробити економічно невигідним підвищенням, як в усьому світі, тарифу на захоронення”, - зазначив О.Черненко.
 
Також законопроектом передбачено відповідальність виробників за відходи від продукції.
 
“Цим законопроектом ми пропонуємо наступне – оплачувати переробку сміття буде виробник тари упаковки. Сміття на 80% складається із пластику, скла, паперу. Це те, що не перероблюється. Відповідно виробники тари, пляшок, пакетів і так далі будуть сплачувати утилізаційний збір, який буде збиратись у певний цільовий фонд.
 
І кошти із цього фонду будуть розподілятися між регіонами, у відповідності до кількості населення у регіонах. І саме із цих регіональних фондів виключно цільового призначення будуть кошти на побудову заводів, на інші речі, пов’язані із переробкою. Тобто ці кошти не можна буде витратити ні на що інше, крім як пов’язане із переробкою сміття”, - пояснив депутат.
 
О.Черненко також повідомив, що проти такого законопроекту виступають виробники, які вже ведуть переговори з народними депутатами, аби останні провалили цей законопроект.
 
“Противники цього законопроекту кажуть, що у нас подорожчає продукція. Якщо пляшка кока-коли подорожчає на 15 копійок, то бабусі, які цю кока-колу не купували, вони і надалі її не купуватимуть. А люди, які можуть дозволити собі купити її, вони і продовжуватимуть купувати.
 
І це єдиний можливий, і справедливий спосіб знайти кошти на побудову інфраструктури поводження із відходами. Тому що перекладати це знову в тариф – ніхто цього не витримає. Тим більше, хтось виробляє більше сміття, хтось менше. Хтось купує більше, хтось менше, і закладати це в тариф для всіх однаково - це не справедливо. Тому пропонується такий механізм. Хоче, як ми вже бачимо, серйозний спротив з боку виробників тари, вони вже працюють із депутатами, але я думаю, що нам вдасться ці законопроекти прийняти”, - наголосив народний депутат.

 

 
Коментарі (0)