ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВирішити проблеми Харкова з енергопостачанням можливо малою генерацією

Вирішити проблеми Харкова з енергопостачанням можливо малою генерацією

У Харкові розв'язувати проблему з енергопостачанням можна шляхом встановлення великої кількості малих об’єктів генерації по 2-7 МВт.

 

У Харкові розв'язувати проблему з енергопостачанням можна шляхом встановлення великої кількості малих об’єктів генерації по 2-7 МВт.

Таку думку висловив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"...Україна потребує децентралізованої генерації. Візьмемо Харків. Безпекова ситуація зараз не дозволяє встановлювати там щось більш-менш потужне, бо воно буде знищене. Тому рішенням для таких ситуацій є встановлення великої кількості невеликих об’єктів генерації по 2-7 МВт. Коли їх десятки, а краще півтори сотні буде встановлено в Харкові, там не буде проблеми енергопостачання. Навіть якщо якісь будуть атаковані, решта підтримуватиме роботу енергосистеми", - сказав експерт.

Водночас він наголосив, що для цього "потрібен час і гроші". Причому йдеться про значні суми ― сотні мільйонів доларів, необхідні для закупівлі та встановлення обладнання. Обладнання потрібно виготовити й доставити, що потребує часу. Тому вже зараз треба дуже інтенсивно працювати, щоб бодай частково перекрити до наступної зими наявні дефіцити в енергосистемі, наголосив Харченко.

За його словами, загальний дефіцит потужностей генерації України після ракетних та дронових ударів з боку Росії зараз становить до 12%.

"Що вдасться відновити, а що ні, це предмет аналізу доступності певних типів обладнання та можливості вчасно доставити його в Україну. Щодо експорту, сьогодні ми маємо змогу експортувати електрику або вдень, якщо сонячно і багато електроенергії надходить від відновлювальних електростанцій, або вночі, коли у нас мінімальний рівень споживання і є можливість експортувати електроенергію, яку виробляють атомні станції. Що стосується пікових годин, то наразі вдається їх перекривати, в тому числі за рахунок імпорту з Європи. На жаль, така ситуація або гірша нас очікує протягом наступних півтора року", - констатував він.

 

 

 
Коментарі (0)