ГоловнаНовини ЖКГТранспортВінницею подорожуватимуть «вінниціанські» тролейбуси

Вінницею подорожуватимуть «вінниціанські» тролейбуси

Під пензлем художника звичайний вінницький тролейбус має стати справжнім мистецьким витвором.

Під пензлем художника звичайний вінницький тролейбус має стати справжнім мистецьким витвором. 

Якщо це сподобається вінничанам, в рамках проекту «Живий транспорт» на вулиці міста виїжджатиме розмальований транспорт. Перший тролейбус розписує відомий вінницький художник Олександр Нікітюк.

«Він буде «вінниціанським». На кузові будуть персонажі маскарадів з картин славетного венеціанського художника Каналетто. - розказує Олександр Нікітюк. - Ззаду та спереду випливатимуть гондоли. Розписаними будуть і стіни салону. Стеля виглядатиме як небо, що проглядає крізь сплетені виноградні лози».

Один тролейбус доведеться розмальовувати щонайменше місяць.

Фарби художник використовує олійні. Каже, що триматися будуть довго, якщо ніхто гвіздком шкрябати не буде.

«Ні дощу, ні снігу така фарба не боїться, - говорить Олександр Нікітюк. - До того ж вона додатково перекриватиметься ще двома шарами лаку».

Не боїться художник і того, що подряпини та іржа, які утворилися в тролейбусі за час експлуатації, заважатимуть роботі.

«Це навіть цікаво. - посміхається він. - Ми ж взяли за основу старовинні картини. Тому такі маленькі дефекти можуть навіть вигідно вписатись у малюнок. Їх можна цікаво обіграти».

Зупинятись на одному тролейбусі художник не хотів би. Якщо проект підтримає влада, «венеціанських» тролейбусів на вулицях міста буде багато.

«Оскільки Вінниця прагне бути інтеркультурною, було б цікаво запрошувати до цієї роботи художників із інших міст, чи навіть інших країн. - пропонує Олександр Нікітюк. - Тоді ми бачили б більше яскравих робіт».

Вінниця цілком може стати першим містом, яке матиме власну мобільну арт-галерею. А якщо тролейбус у Вінниці розпише художник справді світового рівня, його вартість як мистецького витвору з часом може перевищити вартість самого тролейбуса. 

Джерело – Місто

 
Коментарі (0)