ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВінниччина переходить на енергію сонця

Вінниччина переходить на енергію сонця

У Вінницькій області побудують дві сонячні електростанції потужністю 5 МВт та 7 МВт. Для цього компанії-підряднику ЄБРР надав кредит у розмірі 22 млн євро.

До кінця червня на Вінниччині запрацюють ще дві сонячні електростанції – в селах Гнатків та Чернятка Томашпільського і Бершадського районів відповідно. Про це під час прес-конференції повідомили керівники фірми-підрядника, котра практикує впровадження на території області альтернативної енергетики, інформує прес-служба Вінницької облдержадміністрації. Даною компанією за сприяння Європейського банку реконструкції і розвитку на Вінниччині вже введено в експлуатацію три сонячних електростанції.

Для розробки, будівництва та експлуатації ще двох сонячних електростанцій потужністю 5 МВт та 7 МВт ЄБРР надав компанії кредит у розмірі 22 млн євро. Загалом фірма-підрядник має намір побудувати на території області шість сонячних електростанцій загальною потужністю 40 МВт. Вартість однієї такої сонячної станції 10 млн євро. Її окупність 5-7 років.

Нагадаємо, наразі завершується будівництво «Придунайської» сонячної електростанції в Арцизькому районі Одеської області. Проектна потужність нової сонячної електростанції - 43,14 МВт, що вдвічі більше, ніж потрібно району. За словами голови Арцизької районної ради Івана Бузіяна, сонячна електростанція вирішить головну проблему всього району – відсутність газу.

Як повідомляла «Україна Комунальна», згідно з річним звітом Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, - встановлена потужність сонячних електростанцій, що працюють в Україні, минулого року, збільшилася на 183,4 МВт – до 371,6 МВт. Разом з тим, фахівці прогнозують, якщо відбудеться зниження ціни на російський газ, розвиток відновлюваної енергетики в Україні пригальмується. Адже досі чи не головним стимулом зростання альтернативної енергетики був саме дорогий імпортний газ.

 
Коментарі (0)