ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаВолинь засаджуватимуть енергетичною лозою

Волинь засаджуватимуть енергетичною лозою

Допомагати регіонам, зокрема й Волині, залучати інвестиційні гроші для розвитку відновлювальних джерел енергії, береться Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами.

Регіональна програма енергоефективності на Волині працює і дає результат. У цьому на нараді з питань використання в області відновлювального палива переконував перший заступник голови ОДА Олександр Башкаленко.

«Минулого року в закладах бюджетної сфери – школи, садочки, лікарні – було втілено 996 енергозберігаючих проектів на майже 54 мільйони гривень. Було замінено 91 одиницю енергогенеруючого обладнання. В області вирощується енергетична лоза. Зараз під неї зайнято 248 гектарів. Планується будівництво заводу, цього року вирощена біомаса буде зрізатися і перероблятись».

Допомагати регіонам, зокрема й Волині, залучати інвестиційні гроші для розвитку відновлювальних джерел енергії, береться Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами. Керівник проекту «Енергія біомаси» Ростислав Марайкін розповів, що фінансові вливання у будівництво теплоелектроцентралей, котелень і біогазових установок на біомасі можуть скласти до 2 млрд євро.

«Україна споживає у два рази більше природного газу, ніж європейські країни, натомість у три рази менше відновлювальної енергії, - сказав чиновник із Києва. – У нас можна вирощувати 300 млн тонн біомаси у рік, що еквівалентно 26 млрд куб. метрів газу. Це 40% річного споживання. Тобто якщо реалізувати цей потенціал біомаси, то вдасться забезпечити енергією і теплом житлово-комунальний сектор та населення.

Поки ж біомаси вирощується недостатньо, для звичайних споживачів енергія із неї дорожча, ніж із газу. А от для підприємств і бюджетних закладів «зелена» енергія вигідна.

«Зараз починаємо пілотний проект – ТЕЦ на біомасі у Київській області, - розповів Ростислав Марайкін. – Інвестиційні вкладення – близько 7 млн. євро. Термін окупності – до 5 років. Та поки у структурі джерел відновлювальної енергії провідне місце займають відходи деревини і дрова – 50%. Ще 25% припадає на соняшникову лузгу. Частка біомаси всього 0,5%».

На Волині ж, яка має і дрова, і щепу, і вугілля, зараз роблять акцент на енергетичну вербу. Олександр Башкаленко повідомив, що вже цієї весни буде висаджено 450 га лози, стільки ж – восени. Загалом протягом найближчих 5 років у цей проект очікують залучити 20 млн. євро. Виробник котлів для твердого палива підприємство «Волинь-Кальвіс» зобов’язався спроектувати спеціальні моделі опалювальних агрегатів для використання саме паливної тріски.

Джерело - Відомості.ua

 
Коментарі (0)