ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВолинець: «Роттердам +» не покриває собівартості українського вугілля

Волинець: «Роттердам +» не покриває собівартості українського вугілля

Витрати на видобуток однієї тонни вугілля на державних шахтах в середньому становить 4 000

 

Голова Незалежної профспілки гірників Микола Волинець заявив, що ціна українського вугілля в даний момент визначається за формулою "Роттердам +" з прив'язкою до міжнародних індексах. А цієї ціни недостатньо для покриття витрати державних шахт.

Про це він заявив на круглому столі в комітеті Верховної Ради України з питань запобігання корупції.

"Мало (ціни вугілля за формулою" Роттредам + "). На даний момент ціна на біржі впала до 50 доларів. Давайте помножимо по курсу 26,8 (гривень) і отримаємо ціну 1 533 гривні. Витрати на видобуток однієї тонни вугілля на державних шахтах в середньому становить 4 000. Хто покриє цю різницю? Сьогодні не платять шахтарям зарплату, шахтарі заборгували 15 млрд гривень за неоплачену електроенергію і їм постійно відключають електроенергію, постачальники електроенергії, спираючись на закон про ринок електроенергії, є заборгованість в Пенсійних фонд і соціальне страхова ие. Шахтарі вчасно не можуть піти на пенсію, заборгованість із зарплати становить 814 млн гривень ", - сказав Волинець.

За словами Волинця, формула "Роттердам +" ніколи в повній мірі не працювала, і ціна на українське вугілля все одно була нижче світової.

"Роттердам + ніколи не працювала в повному обсязі, як там було передбачено. Ціна на біржі в Роттердамі або в Амстердамі, плюс доставка - завжди ціна (українського вугілля) була нижчою", - заявив він.

Глава профспілок підкреслив, що держава повинна розуміти складне становище шахтарів та вжити відповідних заходів.

"Потрібно говорити конкретно - ціна на вітчизняне вугілля повинна бути справедливою".

Як повідомлялося, в комітеті Ради з питань запобігання та протидії корупції пройшло засідання "круглого столу" на тему "Високі тарифи як наслідок корупції і монополізації енергетики. Як запобігти і кому відповідати?".

У круглому столі взяли участь народні депутати, представники правоохоронних органів, Антимонопольного комітету України, експерти та керівники профспілкових організацій.

 

 
Коментарі (0)