ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВперше в Україні енергоблок запрацював на американському ядерному паливі

Вперше в Україні енергоблок запрацював на американському ядерному паливі

Третій енергоблок Южно-Української АЕС (Миколаївська область) став першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse.

Третій енергоблок Южно-Української АЕС  (Миколаївська область) став першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse. У ході планово-попереджувального ремонту (ППР), який завершився 16 липня, в активну зону енергоблока завантажено 163 паливні збірки Westinghouse модифікованої конструкції (ТВЗ-WR). Зауважень у процесі завантаження не виявлено, 18 липня блок виведено на повну потужність.

19 липня, на ЮУАЕС відбулось розширене засідання штабу з впровадження модернізованого ядерного палива виробництва Westinghouse, в якому взяли участь представники Посольства США в Україні, Міністерства енергетики США, Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії США, компанії Westinghouse, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, НАЕК «Енергоатом», Державної інспекції ядерного регулювання України, Державного наукового центру з ядерної та радіаційної безпеки, народні депутати України та ін.

У ході засідання президент Енергоатома Юрій Недашковський зазначив, що повне завантаження активної зони енергоблока №3 ЮУАЕС паливом Westinghouse стало знаковою подією для України.

«Цій події передувала складна багаторічна робота українських, американських та шведських фахівців. Хочу висловити особливу подяку Державній інспекції ядерного регулювання України, Державному науковому центру з ядерної та радіаційної безпеки, колективам українських АЕС. Саме завдяки їх злагодженій та наполегливій роботі Україна наразі – єдина країна, що використовує альтернативні постачання ядерного палива для спроектованих у колишньому Радянському Союзі реакторів типу ВВЕР-1000. Повна загрузка третього енергоблока паливом Westinghouse дозволить протягом року завершити процес його ліцензування і перейти з дослідно-промислової до промислової експлуатації», – підкреслив Юрій Недашковський.

 

У свою чергу віце-президент і управляючий директор компанії Westinghouse у Північній Європі Азіз Даг нагадав, що саме на Южно-Українській АЕС у 2005 році розпочалась дослідна експлуатація палива Westinghouse. «Ми пишаємось тим, що підтримали Україну в її прагненні диверсифікувати джерела постачання ядерного палива на українські атомні електростанції. На даний час ми постачаємо паливо на 6 з 15 атомних енергоблоків українських АЕС. Починаючи з 2021 року кількість українських реакторів з паливом Westinghouse зросте до 7. Для задоволення потреб українських АЕС ми виділили окремі лінії на заводі компанії Westinghouse у шведському місті Вестерос і готові до подальшого розширення поставок в Україну, для якої ядерна енергетика відіграє дуже важливу роль, забезпечуючи виробництво більше 50% електроенергії в країні», – наголосив Азіз Даг.

 

 
Коментарі (0)