ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаВпродовж року кількість будинків з тепловими лічильниками сягне 76%

Впродовж року кількість будинків з тепловими лічильниками сягне 76%

В Міністерстві регіонального розвитку сподіваються, що до кінця 2016 року кількість будинків , обладнаних лічильниками теплової енергії, зросте до 76%
Реформа енергоефективності - одна з найголовніших в україні, а створення Фонду енергоефективності є стратегічним інструментом у цій ключовій для країни реформі. Її основний принцип – радикальне зниження енергоспоживання через економічну мотивацію зменшення споживання енергоносія або тепла.
 
Про це написав Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
 
«Реформа енергоефективності на сьогоднішній день – одна з найголовніших в країні. По-перше, вона спрямована на вирішення  питання енергонезалежності нашої держави – найважливішого питання на порядку денному. А по-друге, ця реформа, як жодна з інших,  наближає нас до європейських стандартів споживання та економії енергії», - зазначив Геннадій Зубко.
 
Віце-прем’єр-міністр також повідомив, що на сьогоднішній день Мінрегіон спільно з європейськими експертами підготував формат, в якому працюватиме Фонд енергоефективності, а також готуються відповідні законопроекти. Серед найдієвіших методів енергоефективності – захист соціально вразливих громадян через субсидії, монетизація субсидій, що мотивує до заощадження, та впровадження програми «теплих» кредитів від Фонду енергоефективності.
 
«Україна витрачає удвічі більше енергії, аніж Польща чи інші країни Східної Європи. Тож маємо довести показники витрат теплової енергії до європейського рівня. Один із аспектів цього процесу – облік і ще раз облік -  це масове встановлення газових і теплових лічильників. Торік ми відчутно просунулися у цьому напрямі. Кількість будинків, обладнаних тепловими лічильниками, підвищено з 31% до 52%. Цього року плануємо довести цей показник до 76%.  Маємо перерозподілити на користь людей корупційні енергетичні субсидії, які лише за минулий рік сягнули 153 млрд гривень. Уряд вже спрямовує ці кошти на соціальні потреби. Адже з 1 травня соціальні стандарти підвищено на 6%, а з 1 грудня – на 10%», - зазначає Геннадій Зубко.
 
Ще один напрям, про який говорить у своєму блозі Віце-прем’єр-міністр, – часткова компенсація громадянам кредитів, отриманих на потреби енергоефективності. «Торік держава компенсувала з бюджету на ці потреби 343 млн. гривен. Ці кошти дозволили залучити 1,2 млрд. гривень. Тобто 1,5 млрд. гривень було впроваджено на програми з енергоефективності. Таким чином 100 тисяч родин отримали пільгові кредити, за якими їм компенсували 30% тіла кредиту, а також – частину відсотків за муніципальними програмами. Успішність цієї практики оцінили і наші міжнародні партнери. Уряд Німеччини і ЄС готові надати на ці потреби довгі, дешеві кошти», - підкреслив Геннадій Зубко.
 
Він переконаний, що на здійснені громадянами енергоінвестиції можна заощадити 40-45% енергії, а за умови ринкового тарифу окупність заходів з підвищення енергоефективності квартири складає три роки.
 
Коментарі (0)