ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВР прийняла закон яким вирішується питання колективної власності на землю

ВР прийняла закон яким вирішується питання колективної власності на землю

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №6049-д, спрямований на вирішення питання колективної власності на землю
Верховна Рада вчора прийняла в другому читанні і в цілому закон №6049-д, спрямований на вирішення питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах і стимулювання зрошення, повідомляє прес-служба ВР.
 
За прийняття документа проголосувало 236 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.
 
Законом вводиться поняття масиву земель с/г призначення. В рамках таких масивів аграрії отримають можливість обмінюватися ділянками, укладати договори суборенди без згоди орендодавців, орендувати польові дороги і оптимізувати площі в обробці. Аграрії, які володіють/користуються більше 75% масиву будуть мати переважні права перед іншими користувачами масиву.
 
Також визначається порядок інвентаризації земельних ділянок, який передбачений перед створенням масивів. Як передбачається, вона буде сприяти наповненню Державного земельного кадастру. Її результати будуть затверджуватися органами місцевого самоврядування.
 
У частині меліорації земель документ передбачає захист прав аграріїв, які покращують і відновлюють гідротехнічні меліоративні системи. Крім того впроваджується механізм постійних або строкових земельних сервітутів для здійснення заходів по меліорації земель, які можуть встановлюватися як договором, так і за рішенням суду.
 
Користувачі земельних ділянок, на яких здійснюється гідротехнічна меліорація, мають право вимагати компенсацію витрат по гідротехнічної меліорації суміжних земельних ділянок від їх власників або користувачів.

Згідно з документом, землі колективних сільськогосподарських підприємств, діяльність яких припинена, передаються в комунальну власність громади, на території якої вони знаходяться. 

 
Коментарі (0)