ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВР визначилася щодо регулювання природних монополій

ВР визначилася щодо регулювання природних монополій

Проектом закону передбачається внесення змін до статті 9 в частині запровадження нового принципу регулювання діяльності суб’єктів природних монополій – підвищення ефективності шляхом застосування методу стимулюючого регулювання.

Верховна Рада України  прийняла «за основу» законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про природні монополії (щодо стимулюючого регулювання)». За таке рішення проголосували  238 народних депутатів, передає кореспондент «У.К.».

Як зазначається у пояснювальній записці, що супроводжує документ, «метою прийняття проекту закону … є внесення відповідних змін для забезпечення можливості переходу до стимулюючого регулювання».

«Проектом закону передбачається внесення змін до статті 9 в частині запровадження нового принципу регулювання діяльності суб’єктів природних монополій – підвищення ефективності шляхом застосування методу стимулюючого регулювання, уточнення та зміни складових, що враховуються при регулюванні цін (тарифів) на товари суб’єктів природних монополій та у зв’язку з цим, відповідно,  доповнення статті 1 новими термінами: стимулююче регулювання, регуляторна база активів, регуляторна амортизація, норма прибутку на регуляторну базу активів», - вказується у пояснювальній записці. 

Варто зазначити що у своєму висновку Науково-експертне управління парламенту рекомендувало  направити цей законопроект до Уряду - суб’єкту законодавчої ініціативи - на доопрацювання. «На нашу думку, - вказують експерті у своєму висновку, - зміст стимулюючого регулювання цін (тарифів) на товари суб'єктів природних монополій має бути визначений у проекті більш детально, в тому числі з урахуванням відповідних положень інших законів. Зокрема, при конкретизації змісту такого регулювання можна врахувати положення частини другої ст. 8 Закону України «Про теплопостачання», згідно з якою у разі здійснення теплогенеруючими або теплопостачальними організаціями заходів з енергозбереження, що привели до економії енергоносіїв при виробництві теплової енергії, транспортуванні та постачанні, орган виконавчої влади, який згідно з цим Законом регулює тарифи на теплову енергію, на три роки залишає тарифи на рівні, встановленому до впровадження цих заходів».  

Також експерти з управління вказують на те, що «пропозиція  частини третьої статті 2, згідно з якою «органи, які здійснюють державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій, у межах своїх повноважень, у разі застосування стимулюючого регулювання визначають групи активів, строк їх корисного використання та метод нарахування амортизації активів, що включені до регуляторної бази активів» суперечить вимогам Податкового кодексу України».   

Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)