ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетикаВся правда про «зелену» енергію: розвінчуємо міфи про сонячні електростанції

Вся правда про «зелену» енергію: розвінчуємо міфи про сонячні електростанції

Попри попит на сонячні панелі, серед населення та бізнесів все ще зберігається упереджене ставлення до цього джерела альтернативної енергії.
Попри  зростаючий попит на сонячні панелі, серед населення та бізнесів все ще зберігається упереджене ставлення до цього джерела альтернативної енергії. 
 
Хибні уявлення пов’язані з відсутністю достовірної інформації, через що українські родини та підприємства інколи не наважуються на встановлення власної сонячної генерації. 
 
Як наслідок – втрачають можливість забезпечити свою енергонезалежність, економити на рахунках за світло та отримувати додатковий прибуток. YASNO зібрав міфи та на противагу ним навів достовірні факти про сонячні електростанції.
 
Міф 1. Сонячна електростанція виробляє електроенергію лише влітку
 
Це помилкове твердження. У похмуру погоду генерація дійсно зменшується, але не падає до нуля. У дні, коли небо вкрите хмарами, ефективність СЕС складає 10-25% від звичайних показників. Цього цілком вистачить, аби покрити окремі потреби будинку, а решту обсягу можна докупити із мережі. 
 
При цьому є можливість дещо збільшити виробництво електроенергії у холодний період. Наприклад, змінивши кут нахилу площини панелі до горизонту, а також регулярно прибираючи з поверхні сніг та опале листя. 
 
Міф 2. Дощ та град можуть зіпсувати сонячні панелі
 
Сонячні електростанції тільки на перший погляд здаються крихкими. Ззовні ж фотомодулі захищені міцним гартованим склом та рамою з анодованого алюмінію, тому вони повністю стійкі до несприятливих погодних умов. Якісне обладнання від перевірених постачальників, яке змонтоване з дотриманням усіх вимог, завжди витримає сильний дощ, град та пориву вітру. 
 
Міф 3. Прибуток від сонячної електростанції можуть отримувати лише приватні особи, які оформлять «зелений» тариф
 
Справді, на відміну від домогосподарств, юридичні споживачі, що мають сонячні електростанції, не можуть продавати електроенергію в мережу своєму постачальнику універсальної послуги за «зеленим» тарифом. 
 
Натомість для них діє механізм самовиробництва. Він дозволяє підприємству забезпечувати свої потреби в електроенергії, а надлишкові кВт∙год продавати постачальнику за ринковою ціною. 
 
Міф 4. Сонячна електростанція доступна тільки багатіям
 
Власна сонячна генерація вимагає значних інвестицій. Проте враховуючи зростаючі тарифи на світло та напружену ситуацію в енергосистемі, сонячна електростанція – це вже не розкіш, а раціональне вкладання коштів в енергонезалежне майбутнє. Тим паче зараз цілком реально скористатися однією з кредитних програм, які пропонують банки. Залучення фінансування дозволяє пришвидшити реалізацію проєкту і, відповідно, терміни окупності.   
 
Міф 5. Будівлю із сонячним дахом важко продати
 
Наявність власної електростанції суттєво збільшить вартість нерухомості і буде додатковою перевагою в очах покупців. До того ж, продавати сонячний дах разом з будинком не обов’язково – за наявності технічної можливості усю конструкцію можна демонтувати та заново встановити на іншому об’єкті. 
 
Міф 6. Сонячні панелі шкодять довкіллю та здоров’ю
 
Гарантований термін використання сонячних панелей – 25-35 років, проте реальний термін може становити ще більше. Основна частина матеріалів, з яких виготовлені панелі, підлягають переробці та повторному використанню – скло, алюмінієва рама, пластикова підкладка, тонкі пластини кремнію. Деякі виробники вже зараз заявляють, що готові прийняти та утилізувати обладнання, яке вийшло з ужитку. 
 

Електромагнітне випромінювання від діючої сонячної електростанції настільки мізерне, що не чинить жодного впливу на здоров’я людей та тварин. Тим паче, усе обладнання має сертифікати якості, тому його використання є цілком безпечним.  

 
Коментарі (0)