ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВітренко: Вартість газу понині визначається за формулою «хаб+»

Вітренко: Вартість газу понині визначається за формулою «хаб+»

Ціни на природний газ в Україні до теперішнього часу визначаються за принципом ціна на європейських хабах плюс вартість транспортування в Україну

Ціни на природний газ в Україні до теперішнього часу визначаються за принципом ціна на європейських хабах плюс вартість транспортування в Україну.

Про це повідомив колишній виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«На жаль, зараз ціна на українському ринку є значно вищою - на рівні європейський ринок плюс (а не мінус) вартість транспортування», - зазначив Вітренко.

На думку Вітренко, більш справедливим для українського ринку є принцип «хаб мінус» - тобто ціна на європейському ринку мінус вартість транспортування газу з Росії через Україну на європейський ринок.

«Це є наслідком того, що «Газпром» (Росія) очевидно зловживає своїм домінуючим  становищем на європейському ринку - відмовляється передавати газ своїм європейським клієнтам на східному кордоні України, блокує транзит газу з Середньої Азії та експорт незалежних від «Газпрому» видобувників газу в Росії», - пояснив Вітренко.

Він заявив, що «Нафтогаз України» після його звільнення взагалі припинив спроби змусити «Газпром» продавати газ європейським споживачам на східному кордоні.

«Відразу після укладення контракту я зі своєю командою запропонував конкретні кроки - як скористатися новими можливостями і змусити Газпром не зловживати своїм становищем на ринку. Коли я ще працював в Нафтогазі, мені казали, що ці наші пропозиції начебто «розглядалися» наглядовою радою, а потім правлінням компанії», - зазначив Вітренко, додавши, що до теперішнього часу ніяких результатів роботи в цьому напрямку не спостерігається.

Нагадаємо, з січня по липень 2020 р. ціна на газ для населення визначалася за так званою формулою «Амстердам +» - ціна на нідерландському хабі TTF плюс витрати на доставку в Україну. Цей принцип був закріплений в меморандумі з МВФ за підписом президента Володимира Зеленського. З серпня ціни безпосередньо не регулювалися, однак принцип імпортного паритету зберігся.

Починаючи з серпня «Нафтогаз України» запропонувала населенню газ за річними контрактами за формулою - ціна на німецькому хабі NCG плюс фіксована надбавка €1,95/МВт.год (близько $21/тис. куб. м), що відповідає логістичним витратам на доставку газу в Україні.

Аналогічна формула в 2016-2019 рр. - «Роттердам +» діяла для визначення ринкової ціни на вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії для промислових споживачів. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
29 Серпня 2020 p. 12:23
До уваги "КиївГазу". ------------------------Якщо у споживача є переплата, то   її      треба   зазначати   у   графі   "ДО СПЛАТИ"       із   знаком  "мінус". А у Ваших платіжках  у випадку переплати у цій графі записані нулі,   що явно є неправильно. Оформлюйте платіжки згідно загальноприйнятих норм.