ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВітренко звинуватив «Нафтогаз» у високих цінах на газ в Україні

Вітренко звинуватив «Нафтогаз» у високих цінах на газ в Україні

Тимчасово виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко звинуватив НАК "Нафтогаз Україна" у високих цінах на газ через монополію компанії над видобутком і зберіганням газу.

Тимчасово виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко звинуватив Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" у високих цінах на газ в Україні через монопольного становища компанії над видобутком і зберіганням газу.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енерегетікі України.

"Особливе становище «Нафтогазу України» на ринку обумовлено тим, що «Нафтогазу України» держава передала, знов ж таки безкоштовно, підземні сховища газу, в яких зокрема зберігаються значні обсяги газу, закуплені на кошти, отримані від транзиту газу через газотранспортну систему України, якою так само безкоштовно користувався «Нафтогаз», та на кредитні кошти, отримані під активи, безкоштовно переданим державою. Іншими словами, особливе становище Нафтогазу на ринку обумовлене активами, які йому безкоштовно передала держава", - сказав Вітренко.

Він зазначив, що з іншого боку, це особливе становище «Нафтогазу України» на ринку природного газу України, а саме контроль над основними обсягами видобутку, всіма сховищами газу, та значними обсягами газу в цих сховищах, може бути використано для обмеження конкуренції на ринку природного газу. Зокрема через це в певні періоди часу ціна на цьому ринку може бути вищою за рівень, який би складався за умови досконалої конкуренції.

Також Вітренко додав, що на ринку газу в Україні є проблема у вигляді відсутності у постачальників газу річного тарифу на газ для населення.

"Ми вже про це говорили, що європейські ринки газу характеризуються як раз тим, що на них побутові споживачі мають контракти з фіксованою річний ціною. Зокрема мова йде про такі країни як Франція, Англія, Швейцарія, Польща, Чехія, Словаччина, Іспанія. такі ринкові інструменти позитивно впливають на розвиток роздрібного ринку газу для потреб населення і забезпечують стабільність для домогосподарств ", - підсумував він.

 
Коментарі (0)