ГоловнаКоментаріАльтернативна енергетикаВ.Зеленський: "Україна здатна замістити чистою енергією брудне викопне паливо з Росії"

В.Зеленський: "Україна здатна замістити чистою енергією брудне викопне паливо з Росії"

Після того як Україна відновить територіальну цілісність, вона стане джерелом нового глобального розвитку, вважає президент України Володимир Зеленський
Після того як Україна відновить територіальну цілісність, вона стане джерелом нового глобального розвитку, сказав президент України Володимир Зеленський, виступаючи онлайн у четвер на конференції Bloomberg New Economy Forum.
 
"Україна здатна замістити чистою енергією брудне викопне паливо з Росії. У нас величезний потенціал у низьковуглецевій енергетиці. Україна здатна стати ключовим партнером Європейського Союзу для декарбонізації", - сказав президент.
 
За словами Зеленського, Україна "стане одним із основних постачальників "зеленого" водню та "зеленої" електрики в ЄС. Кліматичні умови України, вільні площі, енергія сонця, енергія вітру дають змогу виробляти "зелену" електрику з дуже конкурентною собівартістю. Лише за три роки перед російським вторгненням у нас було збудовано сім гігаватів відновлюваної енергетики. Потенціал - у рази більший".
 
"Плюс Україна може виробляти десятки мільйонів тонн "зеленого" та дешевого аміаку. Плюс найсильніші позиції у біоенергетиці. Плюс потужна атомна енергетика та енергетична інфраструктура, об'єднана з енергомережею Євросоюзу", - додав він.
 
Визнавши великі втрати енергетики України внаслідок ракетних ударів, Зеленський зазначив, що "це означає лише те, що відновлення буде масштабним. Я запрошую ваші країни та компанії вже оцінювати перспективи та приєднуватися до нашого відновлення".
 

Він подякував Ендрю Форресту за рішення однієї з найбільших австралійських приватних інвестиційних груп, яка зобов'язалася інвестувати перші $500 млн саме в ініціативу щодо "зеленого" зростання України в рамках створення Фонду обсягом $25 млрд. "Я вдячний панові Ендрю Форресту за рішення бути першим, а також Ларрі Фінку з BlackRock за допомогу в структуруванні цього Фонду", - сказав він. 

 
Коментарі (0)