ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЯк працює мобільний зв'язок та інтернет під час вимкнення світла

Як працює мобільний зв'язок та інтернет під час вимкнення світла

Принцип роботи мобільних операторів під час знеструмлення міста


Російська армія зазнає на полі бою поразки за поразкою. Щоб зламати українську націю агресор змінює тактику та воює із мирним населенням. З 10 жовтня він планомірно та масово обстрілює критичну інфраструктуру. Руйнують піддаються об'єкти енергетики, гідротехнічні споруди, теплоелектроцентралі, комунікаційні вежі та станції мобільного зв'язку. Це максимально ускладнює життя українців, але не наближає загарбників до перемоги. Блекаут позбавив співвітчизників якісного зв'язку, обмежив доступ до інтернету, але вони роблять все можливе, щоб подолати тимчасові труднощі.

Ідея та принцип дії всесвітнього павутиння


Концепція створення комп'ютерної мережі походила від співробітників американського оборонного відомства. Пропонувалося об'єднати комп'ютери у єдину систему з можливістю обміну та збереження даних. Дуже швидко інноваційні технології поширилися у всьому світі. Комунікаційні кабелі буквально обплутали планету. Розробка прогресивних радіо технологій дала можливість поширення інтернет сигналу повітрям. Нині користуються всесвітнім павутинням 4,5 мільярда людей.
Бездротовий зв'язок являє собою радіо комунікацію із заданою швидкістю і на певній частоті, що здійснюється за допомогою потужних антен, Потенціал базової станції обмежується радіусом дії диполя. Щоб отримати повноцінне покриття, БС мають на відстані, що перекривають зону відповідальності один одного. Живлення обладнання станцій забезпечується від центрального електропостачання.

Живлення БС стаціонарне та аварійне


Для запобігання проблемам, які можуть виникнути в процесі експлуатації, БС комплектується потужними акумуляторними батареями. Вони підтримують безперебійну роботу протягом 2-5 годин. Цього цілком достатньо для усунення аварійних ситуацій у мирний час, але не вистачає для ліквідації наслідків обстрілів.
На станціях, розташованих у районах з великою густотою населення, встановлені дизельні електрогенератори, здатні підтримати функціонування БС тривалий час. Але за умов війни не завжди можна організувати безперебійну доставку палива. Дизель генераторів катастрофічно не вистачає, незважаючи на величезну допомогу західних партнерів.
Тестування сонячних панелей не дало потрібного результату. У нашій географічній зоні восени та зимового часу вони недостатньо ефективні. Їх установка досить затратна, вимагає великих площ, що не завжди можливо, необхідна цілодобова охорона обладнання від несанкціонованого доступу, крадіжок та вандалізму.

Підтримка мирного населення


Українське керівництво бачить проблеми зв'язку та докладає титанічних зусиль щодо відновлення комунікацій та інтернету, запроваджує тимчасові заходи для подолання наслідків терористичних актів. Повсюдно відкриваються публічні точки доступу на терміналах Starlink та акумуляторах Tesla Powerwall. У місцях великого скупчення людей створюються пункти Незламності, де можна зігрітися, зарядити гаджет, вирішити питання в інтернеті. Число таких пунктів постійно збільшується. Бажаючі зробити вдома доступ до стабыльного 4G інтернету обирають ось такі готові 4G комплекти
Вже у перші дні війни вітчизняні мобільні провайдери разом із урядом запропонували користувачам національний роумінг без додаткової оплати та зміни номера.

 
Коментарі (0)