ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїна може зробити черговий крок до енергонезалежності

Україна може зробити черговий крок до енергонезалежності

Україна має намір стати частиною великого газового енергетичного хаба. Він наразі розробляється Польщею, Румунією, Угорщиною і Словаччиною. У такому разі перетоки газу між зазначеними країнами будуть вільними.

Україна має намір стати частиною газового енергетичного хаба з європейськими партнерами. Про це заявив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк після завершення зустрічі з головою уряду Республіки Польща Євою Копач у Варшаві, повідомили в прес-службі Кабміну.

«Україна хоче стати частиною великого газового енергетичного хаба, який зараз розробляється Польщею, Румунією, Угорщиною і Словаччиною. Це означає, що перетоки газу між нашими країнами будуть вільні, і ми зможемо вільно торгувати без будь-яких обмежень», - зазначив пан Яценюк.
 
За його словами, це ще один крок України до енергонезалежності. При цьому український прем'єр додав, що створення великого газового енергетичного хаба відповідає всім критеріям і стандартам енергетичної політики в Європейському союзі, а також третього енергетичного пакету та Європейської хартії.
 
«Це ще один шлях, як нам зробити ціну на газ ринковою, як позбавитися від російської газової залежності і як запровадити нові та прозорі умови для функціонування енергетичного ринку», - зазначив Прем'єр.
 
Крім того, український прем'єр нагадав, що вже підписано меморандум, який дає можливість почати проектування будівництва газового інтерконектора між Україною і Польщею загальним обсягом поставок в 10 млрд куб. м газу. Україна, зі слів пана Яценюка, вже провела попередні розрахунки, за якими на цей проект нашій країні необхідно 160 млн дол.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україні потрібно набагато менше імпортного газу для проходження опалювального сезону, ніж вимагає уряд. Але для того, щоб робити остаточні висновки, потрібен чіткий звіт Кабміну щодо фактичного балансу газу.
 
Коментарі (0)