ГоловнаНовини ЖКГЯнуковичу нагадали про необхідність створення національного тарифного регулятора

Януковичу нагадали про необхідність створення національного тарифного регулятора

Як йдеться у повідомленні, головним завданням тарифної політики держави є створення прозорого, зрозумілого механізму формування економічно обґрунтованих тарифів. Про хід виконання цього та інших завдань Президента України щодо реформування галузі ЖКГ доповів на засіданні Керуючої ради Комітету з е

Як йдеться у повідомленні, головним завданням тарифної політики держави є створення прозорого, зрозумілого механізму формування економічно обґрунтованих тарифів. Про хід виконання цього та інших завдань Президента України щодо реформування галузі ЖКГ доповів на засіданні Керуючої ради Комітету з економічних реформ Віктор Тихонов.

За його словами, сьогодні впроваджується публічний механізм на основі договорів, який дозволяє формувати тариф на послуги з утримання житла по кожному будинку окремо. Міністерство крім того, каже урядовець, працює над розробкою змін до законодавства, які дозволять спростити процедуру встановлення органами місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги.

«З метою запобігання необґрунтованому підвищенню органами місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги Урядом разом з місцевими органами виконавчої влади завершуються відповідні перевірки, за результатами яких вживатимуться необхідні заходи щодо виключення зі складу тарифів завищених втрат і витрат», - зазначив В.Тихонов.

Він звернувся до Президента України з проханням якнайшвидше підписати указ щодо створення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг.

Нагадаємо, в минулому році для забезпечення єдиного підходу до формування економічно-обґрунтованих тарифів для підприємств – природних монополістів був прийнятий закон України «Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України». За дорученням Президента України Міністерством було розроблено і в установленому порядку подано проект Указу щодо створення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. Також до Верховної Ради внесено законопроект щодо національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних

Проблеми у житлово-комунальному господарстві, констатував В.Тихонов, накопичувалися десятиліттями. Матеріально-технічна база зараз знаходиться в критичному стані. Продовжує зростати заборгованість споживачів житлово-комунальних послуг, в першу чергу населення (до 9,6 млрд. грн). Зростає заборгованість підприємств житлово-комунального господарства за енергоносії, яка досягла за газ 11,1 млрд. грн.., за електроенергію – 2,3 млрд. грн. Збитки підприємств галузі з початку цього року склали понад 1,5 млрд. грн.

Нестача обігових коштів не дає можливості своєчасно проводити технічне переоснащення підприємств, впроваджувати новітні технології. Це негативно позначається на якості послуг, які в багатьох випадках не відповідають встановленим нормативам.

Значна зношеність основних фондів підприємств призводить до постійного росту витрат ресурсів на виробництві та непродуктивних втрат. Так, за словами В.Тихонова, втрати води досягають понад 30%, теплової енергії – більше 20%, споживання енергоресурсів підприємствами галузі на одиницю продукції у 2-3 рази більше, ніж в розвинутих країнах.

«За роки незалежності України була практично відсутня державна підтримка цієї галузі. Кошти виділяли тільки уряди, які очолював Віктор Янукович. В 2004 році – майже 500 млн. грн.., та 2007 році – понад 3 млрд. грн. Ці кошти спрямовувались на умовах співфінансування з місцевих бюджетів, в першу чергу на підтримку реформ, технічне переоснащення з урахуванням енергозбереження», - додав В.Тихонов.

 
Коментарі (0)