ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЗ 1 травня облік газу має перейти з кубометрів у кіловати

З 1 травня облік газу має перейти з кубометрів у кіловати

Газопостачальні компанії та всі споживачі повинні перейти на нову систему обліку газу

 

Газопостачальні компанії та всі споживачі повинні перейти на нову систему обліку газу. Зараз обсяг споживання вимірюється в кубометрах, а вимірюватимуть у кіловат-годинах. Нафтогаз ще кілька місяців тому повідомив своїх клієнтів, що нову систему обліку буде запроваджено з 1 травня, тобто вже за кілька днів. Втім, із початком війни в Україні змінилося чимало планів.

На європейському ринку вже давно рахують газ у кіловат-годинах. Україна досі має ще радянську систему обліку. Таким чином, українські постачальники газу досі були змушені користуватися двома різними системами обліку: для внутрішнього ринку та зовнішнього. Проте насправді облік у кубометрах відбиває реальне споживання газу над повною мірою. Адже один кубометр за різних фізичних умов може містити різну кількість газу. Тому, нарешті, в Україні вирішили всі виміри привести до спільного знаменника з Європою.

По суті, для побутових споживачів нічого не зміниться. Ми всі, як і раніше, передаватимемо показання лічильників у кубометрах. А вже в облгазі, який займається розподілом газу, переводитимуть ці цифри в кіловат-годинник. Експерти підрахували, що нова система обліку призведе до збільшення плати за газ. Принаймні на 20%. Тобто навіть за незмінного тарифу на газ (за кубометр) та обсягу споживання (у кубометрах) нам доведеться платити на 20% більше.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)