ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗ 1 травня в платіжках за опалення з’явиться абонплата

З 1 травня в платіжках за опалення з’явиться абонплата

З 1 травня українців зобов'язали платити цілорічну абонентську плату за опалення

З 1 травня українців зобов'язали платити цілорічну абонентську плату за опалення

Причиною введення, як пише Politeka, є підписаний Україною меморандуму з МВФ.

«Ми будемо застосовувати тариф на розподіл газу та опалення на підставі потужностей, що дозволить перенести певну частину витрат на літо, обмеживши тим самим витрати на комунальні послуги до 47 млрд. гривень в 2017 році», — сказано в тексті меморандуму.

Платіжки за опалення будуть формально поділені на дві складові: перша складатиметься з кількості спожитої людиною газу, а друга буде покривати витрати на підтримку технічного стану і обладнання теплокомуненерго (ТКЕ – ред.).

На думку експерта в енергетичній сфері Геннадія Рябцева, розмір абонплати за опалення може становити 100 грн за 1Гкал.

«У тарифі «Кивеэнерго» вартість транспортування і постачання займає приблизно 9%. Якщо ж тариф розділять на дві складові, абонплата складе приблизно 100 гривень за 1 Гкал», — сказав він, підкресливши, що остаточна вартість абонплати буде залежати від методології її нарахування.

У той же час експерт Юрій Корольчук переконаний,що введення абонплати зараз буде помилкою, оскільки перед таким нововведенням підприємствам слід мінімізувати тепловтрати, які зараз доходять до 40%.

«При транспортуванні тепла від ТКЕ до споживачів є важливий нюанс – це тепловтрати. Вони можуть складати до 40% і відбуваються із-за відсутності тепломодернізації будинків – вони не тримають тепло, і плюс з-за відсутності лічильників у майже половині всіх будинків по всій Україні. Тому в абонплату постачальники тепла постараються максимально включити і їх, що виллється у величезні необґрунтовані суми для українців», — уточнив він.

 

Не варто забувати і про абонплату за газ, яка також прописано в меморандумі з МВФ. У зв'язку з громадськими протестами, 10 квітня НКРЭКУ скасувала рішення, згідно з яким запроваджувалася абонплата за газ, проте рішення так і не було опубліковано у відведений законом час (15 днів – ред.).

 

Відповідний висновок було опубліковано в урядовій газеті «Урядовий кур'єр» 27 квітня.

 

«НКРЭКУ відмінив 46 постанов, які встановлюють тарифи на послуги транспортування газу для споживачів України для точок точок входу і виходу для ПАТ» Укртрансгаз «і регіональних облгазів», — сказано в тексті повідомлення.

Згідно із законом, постанова набирає правову силу на наступний день після опублікування – 28 квітня.

У сучасному світі часто багатьом компаніям необхідно співпрацювати з зарубіжними партнерами. І тоді питання постає про переведення договорів, ліцензій та іншої документації. Довірте переклад справжнім професіоналам, які гарантують вам переклад в термін і з гарантією якості. На сайті https://protranslate.com.ua/uk/pereklasti/ ви можете більш детально ознайомитися з пропонованими послугами, а також зробити замовлення на переклад документів.

 
Коментарі (0)