ГоловнаУтилізація ТПВЗ 10 грудня на роздрібних торгівців чекають штрафи за пластикові пакети

З 10 грудня на роздрібних торгівців чекають штрафи за пластикові пакети

Контроль за безоплатним розповсюдженням пакетів з пластику проводитимуть вибірково

 

Контроль за безоплатним розповсюдженням пакетів з пластику проводитимуть вибірково. Здебільшого перевірятимуть великі рітейлові мережі, натомість дрібні магазини, ринки (а тим паче місця стихійної торгівлі) будуть перевіряти нечасто, повідомляє Сьогодні.

Таку думку висловив Олег Тітамир, президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг". Експерт відповів на найактуальніші питання українців та розповів про всі недосконалості закону.

Спершу він зазначив, що контроль за виконанням закону покладено на Держпродспоживслужбу.

Цей орган виконавчої влади спеціалізується на:

контролі за дотриманням законодавства у сфері харчових продуктів і щодо захисту прав споживачів (до того ж, в новому урядовому законопроєкті про захист прав споживачів суттєво посилюються повноваження цього органу у сфері контролю за ЗПС у сфері електронної комерції);

контролі 15 сфер від якості та безпечності харчових продуктів до перевірки добросовісності реклами або здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю;

контролі дотримання бізнесом і громадянами протиковідних заходів.

Наскільки цей орган ефективний? За словами Олега Тітамира, на Держспоживслужбу покладено надто багато завдань. На це ні сил, ні кадрового, ні фінансового забезпечення не вистачає.

"Можна спрогнозувати, що контролери Держпродспоживслужби будуть здійснювати дуже вибірковий контроль — здебільшого в крупних рітейлових мережах, натомість дрібні магазини, ринки (а тим паче місця стихійної торгівлі) будуть перевірятися вряди-годи", — говорить Олег Тітамир.

Чому? Перевірок настільки велика кількість, що здійснити кожну з них — завдання нереальне.

"Оскільки обіг пластикових пакетів – це питання екології, а не прав споживачів, чи якості продукції – то більш логічним було би, на мою думку, покласти контроль за виконанням профільного закону щодо обмеження обігу пластикових пакетів на Державну екологічну інспекцію, яка має набагато глибші компетенції і кадрові можливості для контролю над виконанням екологічного законодавства", — переконаний Тітамир.

"Так само нікуди не зникають корупційні фактори, за яких інспектори, вочевидь, домовлятимуться з бізнесом не штрафувати його за певну неправомірну вигоду… Ще один момент: немає жодних гарантій того, що дана ініціатива в наявному вигляді не змотивує підприємства поставити символічну ціну на пакети, а громадян – продовжити їх використовувати, цю ціну сплативши", — говорить експерт.

До порушників згаданого вище закону застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції, а саме штрафи від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення сума становитиме від 3400 до 8500 гривень. Штраф сплачує суб’єкт господарювання протягом 15 днів з дня отримання копії постанови.

 

 

 
Коментарі (0)