ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЗ 2021 року накопичувальна пенсія стає обов'язковою

З 2021 року накопичувальна пенсія стає обов'язковою

З наступного року змінюється підхід до відрахувань до Пенсійного фонду підприємствами з шкідливими умовами праці

 

З наступного року змінюється підхід до відрахувань до Пенсійного фонду підприємствами з шкідливими умовами праці. Про це розповів радник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

В Україні діють перший і третій рівні пенсійної системи - це солідарна і добровільна накопичувальна.

"Пенсія - це похідна заробітної плати. І у нас одні з найнижчих заробітних плат. Якщо ми не маємо заробітної плати - ми не маємо відрахувань до Пенсійного фонду. Це питання і рівня економіки, і тінізації. Велика частина зарплат - в тіні", - сказав Шамбір.

З наступного року змінюється підхід до відрахувань до Пенсійного фонду підприємствами з шкідливими умовами праці. Їх перелік встановлюється Кабінетом міністрів. До них, наприклад, відносяться гірничодобувну галузь, залізничний, чорну металургію, хімічне виробництво. Вони переходять на обов'язкову накопичувальну систему.

"Згідно із законодавством, підприємство повинно відшкодовувати Пенсійному фонду до досягнення пенсійного віку гроші для виплат, і відбувається ситуація, коли скорочується підприємстві: замість 6000 робітників - 300 чоловік. Зрозуміло, що ніяких економічних умов платити ці гроші немає. І виходить, що відшкодовувати ці пенсії доводиться за рахунок бюджету, тобто платників податків. І ми зараз поміняли цю систему. Внески будуть платити підприємства за той час, коли людина працює. А чи не потім відшкодовує, коли нікому відшкодовувати ", - розповів радник міністра.

"Підприємство знає, що йому потрібно або заплатити ці гроші, або покращувати умови праці, виводити ці шкідливі виробництва, витрачати гроші на охорону праці - тоді менше доведеться платити за цю людину і тоді менше людей буде у шкідливих умовах працювати. Це багатогранний підхід. Ми впливаємо на охорону праці, на здоров'я людей і навіть на тривалість життя ", - підкреслив він.

 

 

 
Коментарі (0)