ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЗ початку року набули чинності нові податки на угоди з нерухомістю

З початку року набули чинності нові податки на угоди з нерухомістю

Раніше під час продажу одного об'єкта на рік податком угода не обкладалася, а при здійсненні другої та наступної угод українці платили по 5%.
Податковий закон №5600 набув чинності з 1 січня 2022 року. Деякі норми цього закону стосуються оподаткування угод з нерухомістю, повідомляє Економічна правда.
 
Раніше під час продажу одного об'єкта на рік податком угода не обкладалася, а при здійсненні другої та наступної угод українці платили по 5%. Забудовники, намагаючись оптимізувати витрати, продавали квартири фізичним особам, проте закон №5600 таку можливість має закрити.
 
У першому читанні закону пропонувалося оподатковувати 18% від суми угоди при продажі третього та наступних об'єктів, але до другого читання було вирішено цю норму змінити. 18% доведеться платити не з усієї суми, а з різниці між сумою продажу та ціною, за яку раніше продавець купив нерухомість.
 
При цьому податок стягуватиметься з продажу житлового будинку або його частини, квартири або її частини, кімнати, гаража, садового будинку, господарських будівель, землі під ними або земельної ділянки.
 
А ось за безкоштовного отримання ділянок із земель державної чи комунальної власності в межах лімітів податок сплачувати не потрібно.
 
Зазначимо, що другий продаж нерухомості з 1 січня буде обкладатися як і раніше за ставкою 5%.
 
Крім того, у законі №5600 запроваджено поняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Пов'язане нововведення із відкриттям ринку землі. Правила оподаткування під час продажу таких ділянок діятимуть, як і під час продажу іншої нерухомості.
 
У разі, якщо майно перебуває у загальному володінні, то продаж нерухомості зараховується до податкової історії всім власникам.

Також з 1 січня спадкоємцям не потрібно більше дотримуватись умови, за якої майно має перебувати у власності не менше 3 років. Податкова ставка при продажі другого та наступних об'єктів, отриманих у спадок, за рік становитиме 5%. 

 
Коментарі (0)