ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЗ початку року облгази несанкціоновано відібрали понад 1 млрд куб. м газу - ОГТСУ

З початку року облгази несанкціоновано відібрали понад 1 млрд куб. м газу - ОГТСУ

За оперативними даними у I кварталі 2021 року Оператори ГРМ несанкціоновано відібрали з системи магістральних газогонів майже 1,1 млрд куб. м газу для власних виробничо-технологічних витрат
У першому кварталі цього року облгази несанкціоновано відібрали більше 1 млрд куб. м газу, що дорівнює показникам за весь 2020-й рік та є найвищими темпами за весь час роботи "Оператора ГТС України". 
 
Про це повідомила пресслужба ОГТСУ за підсумками першого кварталу 2021 року.
 
"Новий анти-рекорд. За оперативними даними у I кварталі 2021 року Оператори ГРМ (обл- та міськгази) несанкціоновано відібрали з системи магістральних газогонів майже 1,1 млрд куб. м газу для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ). Це в три рази більше, ніж за весь 2020 рік. Наразі динаміка відборів є найвищою за всю історію незалежного Оператора ГТС України"", - говориться у повідомлені пресслужби.
 
У січні облгази відібрали з ГТС 38 млн куб. м газу, у лютому – 380 млн куб. м, у березні – 675 млн куб. м.
 
"Немає жодного логічного пояснення, яке б могло з технічної точки зори пояснити, чому втрати в розподільних мережах облгазів зросли майже в 20 разів за останні місяці опалювального сезону. Наразі сума нарахувань до сплати та боргів за відібраний газ облгазів сягають понад 10 млрд грн. Для порівняння: чистий прибуток Оператора ГТС України у 2020 році склав 20,4 млрд грн. Тобто половину прибутку, який отримав ОГТСУ від міжнародних операцій та транзиту, наразі "вимивають" у вигляді несанкціонованих відборів облгази, що негативно позначається на ліквідності компанії", – прокоментував генеральний директор ОГТCУ Сергій Макогон.
 
Заз законодавством облгази мають самостійно врегульовувати небаланси та закуповувати газ для своїх виробничо-технологічних витрат.
 
"Але на практиці ситуація відрізняється. Наразі сума, яку облгази мають сплатити ОГТСУ за відібраний газ, складає близько 10 млрд грн. З цих коштів 3,5 млрд грн – це протермінована заборгованість, а 6,5 млрд грн – нарахування до сплати", - зазначають в ОГТСУ.
 
Як повідомляють в ОГТСУ, проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціоновані відбори газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року.
 

В ОГТСУ також повідомили, що несплата за небаланси призвела до накопичення безнадійної заборгованості у попереднього оператора ГТС (АТ "Укртрансгаз") у розмірі понад 44 млрд грн за період з 2015 по 2019 рр. 

 
Коментарі (0)