ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗ серпня почнеться нова газова тарифна гонка

З серпня почнеться нова газова тарифна гонка

Цінова війна постачальників, що розгорілася в очікуванні запуску ринку природного газу з 1 серпня, призведе до того, що в платіжках українці побачать рекордне зниження вартості блакитного палива

Цінова війна постачальників, що розгорілася в очікуванні запуску ринку природного газу з 1 серпня, призведе до того, що в платіжках українці побачать рекордне зниження вартості блакитного палива.

Як повідомляє budport, радіти аномальному зниження цін вийде не більше місяця, тому що Нафтогаз, який має величезні запаси газу, демпінгом видавить конкурентів, і підвищить ціни в 3 рази, адже механізмів, що стримують зростання, вже не буде.

Першим кроком до такого розвитку подій було те, що Нафтогаз став постачальником «останньої надії».

Відзначимо, що в конкурсі на постачальника «останньої надії» брав участь Нафтогаз, його дочірня компанія «Газопостачальна компанія« Нафтогаз України» і ЕГАЗ. Перемогла «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», тобто фактично перемога за НАК, адже його «дочка» буде реалізовувати його стратегію.

В Асоціації постачальників енергоресурсів назвали умови конкурсу дискримінаційними, оскільки однією з умов була наявність великого обсягу газу в сховищах, чого не може забезпечити більшість компаній. З цим погодилися і інші учасники ринку.

Підтримав їх і перший заступник глави Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

"Відбувся конкурс без конкурсу. Перемогти міг тільки Нафтогаз, так як прописані умови місячного ресурсу 3,5 млрд куб. М", - зазначив Кучеренко.

Запуск з 1 серпня ринку природного газ передбачає те, що споживачі самі почнуть шукати відповідного постачальника. А ось постачальник «останньої надії» потрібен тоді, коли певний постачальник піде з ринку, а поставляти газ до того, як клієнт знайде нову компанію, потрібно.

Показником того, що «Нафтогаз» планує стати монополістом на ринку, є і ціна газу, за якою він планує його продавати. Раннє передбачалося, що вона буде в кілька разів вища за ринкову, що дозволить стимулювати споживача на пошук нового постачальника. Однак Нафтогаз планує продавати газ практично по червневої ціною.

"НАК" Нафтогаз "ж не свій газ продає, він повністю контролює газ, що видобувається" Укргазвидобування ", і тому домінує на ринку. Це предмет для Антимонопольного комітету. Нафтогаз не дає низькі ціни на наш газ, а був змушений знизити ціни на український газ , коли в Європі впали ціни. Я впевнений, що Нафтогаз буде намагатися видавити всіх, перш за все облгазсбити. у нього є ресурс газу, він буде його намагатися його продавати за будь-яку ціну, щоб видавити всіх постачальників ", - вважає Кучеренко.

Експерт зазначає, що якщо проаналізувати ситуацію в цілому, то «Нафтогаз» може зайняти не менше 20%, що є нормальним для ринку, проте для досягнення цієї мети компанія може використовувати різні шляхи.

«Група Нафтогаз має потужний ресурс - близько 13 млрд куб. м газу в рік. Це видобуток компанії Укргазвидобування, яка входить в групу. Один з можливих варіантів - це демпінг, тобто продаж газу за цінами, нижчими від тих, які склалися на ринку», - зазначив Кучеренко.

Він вважає, що таким чином Нафтогаз отримає свою частку ринку, а далі може почати підвищувати ціни.

Для того, щоб подібного не сталося, зазначає експерт, доступ до сховищем Укргазвидобування повинен бути у всіх учасників ринку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" заявив, що виробники тепла, які не виконують вимоги законодавства щодо мінімального рівня розрахунків для отримання газу в межах спецобязательств (ПСО), ставлять під загрозу своєчасний початок опалювального сезону в 2020 році.

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
18 Липня 2020 p. 16:27
Спустошує кишені пересічних споживачів не плата за газ, а плата за воду. Тобто не в тій компослузі імітується діяльність.-------------------------Взагалі , враження таке , ніби розмовами про газ намагаються затушувати інші вишкрібання, які дошкуляють пересічним споживачам набагато сильніше, ніж ціни на газ.
Коля Пухов
18 Липня 2020 p. 16:47
До уваги "КиївГазу". --------------Якщо у споживача є переплата, то у графі "ДО СПЛАТИ" вона зазначається із знаком "мінус". А у Ваших платіжках у випадку переплати у цій графі записані нулі, що явно є неправильно. Оформлюйте платіжки згідно загальноприйнятих норм.