ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЗ супермаркетів зникнуть безкоштовні целофанові пакети

З супермаркетів зникнуть безкоштовні целофанові пакети

Кабмін підготував нові правила, які мають доповнити закон про обмеження обігу пластикових пакетів та запрацювати з грудня.

 

Кабмін підготував нові правила, які мають доповнити закон про обмеження обігу пластикових пакетів та запрацювати з грудня. Кульочки повинні продавати в магазинах за ціною від 2 до 3 грн.

Кабінет міністрів розробив проект постанови, який забороняє безкоштовно розповсюджувати пакети-"маєчки" в Україні. Вони мають продаватися лише платно за ціною від 2 до 3 грн. Відповідний документ пройшов громадське обговорення, але його розгляд в уряді поки що перенесли.

Згідно з проектом, нові правила мають набути чинності вже з 10 грудня 2021 року. Вони доповнять ухвалений літом закон про обмеження обігу пластикових пакетів.

Колишній голова Держекоінспекції Андрій Мальований пише, що проект постанови уряду запроваджує мінімально допустимі ціни для таких видів упаковки:

без ручок та бічних складок – 2 грн;

з ручками та без бічних складок – 2,5 грн;

без ручок та з бічними складками – 2,5 грн;

з ручками та бічними складками – 3 грн.

При цьому біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів для пакування свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів надаватимуться безкоштовно до 2023 року, поки в масовому виробництві не з'явиться екологічна альтернатива.

За словами Мальованого, "маєчка" розкладається на звалищі близько 500 років, забруднюючи навколишнє середовище та провокуючи шкоду для здоров'я людей та птахів. Крім того, щорічно бізнес у світі витрачає $4 млрд., щоб забезпечити покупців безкоштовними пакетами. Тому таке рішення Кабміну несе лише переваги, упевнений чиновник.

Нагадаємо, законопроект №2051-1 про обмеження обігу пакетів було ухвалено Верховною Радою 1 червня. Президент підписав його 7 червня.

 

 

 
 
Коментарі (0)