ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗа 10 років Іспанія закриє всі атомні і половину вугільних електростанцій

За 10 років Іспанія закриє всі атомні і половину вугільних електростанцій

Іспанський уряд ухвалив план закриття всіх п'яти атомних електростанцій країни в період з 2023 року по 2028 рік.

Іспанський уряд ухвалив план закриття всіх п'яти атомних електростанцій країни в період з 2023 року по 2028 рік.

При цьому в 2020 році відповідно до рекомендацій Європейського союзу повинні бути закриті сім з п'ятнадцяти електростанцій, що працюють на вугіллі.

На їх місце повинна прийти відновлювальна енергетика, в основному, вітряні і сонячні електростанції, оскільки природні ресурси для будівництва гідроелектростанцій в Іспанії обмежені, відзначає Deutsche Welle. Тим часом за рахунок поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) іспанці в даний час отримують все 38,5% електроенергії.

У зв'язку з цим ряд експертів вважають, що заміна атомних і теплових електростанцій, на які зараз припадає відповідно 22% і 39,5% вироблюваної електроенергії, не зможе здійснитися в намічені терміни. При цьому вони вважають, що в найближчі роки Іспанії знадобиться більше електроенергії, в тому числі, для розвитку енергоємних виробництв або електромобілів.

Остання АЕС в країні була побудована в 1988 році в провінції Гвадалахара, зазначив представник міністерства екологічних перетворень Іспанії Хосе Мігель Монкада. Тоді ж, за його словами, уряд прийняв рішення більше не будувати АЕС і з часом повністю відмовитися від атомної енергетики, без зазначення точних термінів.

Використання вітру і сонця для отримання електроенергії почалося в Іспанії в 90-х роках, а бум будівництва вітряків і сонячних батарей припав на середину минулого десятиліття, повідомив Х.М.Монкада в інтерв'ю DW. Він підтримувався дотаціями іспанської влади і Євросоюзу. Розмір допомоги становив від 25-70% вартості установок. Субсидувалася і експлуатація нових об'єктів, оскільки виробляється на них електрику в 7-8 разів дорожче, виробленого на атомних і теплових електростанціях.

Виділення коштів виправдовувалося боротьбою зі зміною клімату, оскільки відновлювальна енергетика не веде до викидів в атмосферу вуглекислого газу. Однак будівництво нових об'єктів «зеленої» енергетики різко скоротилося з початком економічної кризи в 2008 році. Певний застій спостерігається в цій сфері досі, в тому числі з-за браку фінансування.

Дорожнеча альтернативної енергетики є основним аргументом експертів, які скептично ставляться до ідеї закриття АЕС до 2028 року.

Співробітник дослідного Центру альтернативної енергетики Даріо Кампос вважає, що компенсувати роботу атомних і частини теплових електростанцій Іспанія зможе, якщо потроїть за 10 років число вже наявних сонячних і вітроелектростанцій. Велика кількість установок, що розміщуються в різних регіонах країни, необхідно в зв'язку з тим, що їх робота нестійка і залежить від погоди. Тим часом подача електроенергії споживачам повинна бути стабільною, зазначив учений.

За його словами, вартість електроенергії при швидкому і повному переході на ВДЕ може стати занадто високою для багатьох іспанців. Зараз оплата електрики в середньому становить 95 євро на місяць на сім'ю. При цьому енергетичні компанії постійно вимагають від уряду підвищити тарифи, заявляючи, що їх виробничі потужності, які використовують ВДЕ, збиткові.

Крім того, незрозуміло, що робити з ядерними відходами з підлягають закриттю атомних станцій. З трьох АЕС, після закінчення їхнього терміну, вони відправлені на тимчасове зберігання в Великобританію і Францію, за що з Іспанії береться оплата.

Експерти вважають, що процес відмови від АЕС і вугільних електростанцій, щоб він пройшов безболісно для населення і економіки, повинен займати більше часу - мінімум до 2050 року. За цей час, вважає Д.Кампос, реально побудувати власні сховища ядерних відходів і знизити вартість «зеленої» енергії.

 

 
Коментарі (0)