ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЗа борги по ЖКП будуть арештувати кошти на картах

За борги по ЖКП будуть арештувати кошти на картах

Зокрема, банки зобов'язані блокувати рахунки боржника, а виконавцю не потрібно направляти кожною установою відповідного листа з вимогою

З кінця березня на підставі наказу Мін'юсту в Україні почала працювати автоматична система списання боргів з банківських рахунків, але в повну силу вона запрацює до початку липня. Це стосується і боргів за комунальні послуги, які досягли 80 млрд грн.

Зокрема, банки зобов'язані блокувати рахунки боржника, а виконавцю не потрібно направляти кожною установою відповідного листа з вимогою, повідомив адвокат.

"У разі відкриття провадження виконавцю більше не потрібно буде направляти кожному банку відповідний лист з вимогою надати інформацію про наявність коштів на рахунках конкретного боржника або ж про наявність рахунку в принципі. Інформація відразу ж буде вноситися в систему, і банки будуть зобов'язані, бачачи її, блокувати рахунки боржника ", - розповів адвокат.

До того ж з липня під арешт можуть потрапити і доходи боржників на карткових рахунках. Зокрема, за комунальні борги можуть заарештувати п'яту частину доходу, а за борги з аліментів - до 50%.

Існують кілька способів стягнення боргів, в тому числі судовий наказ, який використовується як спрощена процедура. Боржнику потрібно вчасно звернутися про його скасування, в іншому випадку він вступає в силу, а виконавці починають займатися стягненням грошей.

З початку року постачальники комунальних послуг почали завалювати боржників судовими позовами. Вони і раніше зверталися до судів, вимагаючи стягнути автомобілі або житло.

 
Коментарі (0)