ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗа рік ціна вугілля в Роттердамі зросла на 80%

За рік ціна вугілля в Роттердамі зросла на 80%

Дані наведені для вугілля калорійністю 6 000 ккал/кг, вмістом сірки до 1%, зольністю до 16%.

 У січні 2017 року ціна енергетичного вугілля CIF ARA (в портах Роттердама, Амстердама і Антверпена) збільшилася на 80,4%, або на $37 за тонну, до $83, порівняно з цінами в січні 2016 року (тоді вона становила $46 за тонну).

Про це йдеться в оприлюдненому на сайті держпідприємства "Госуглепостач", передає БизнесЦензор.

Дані наведені для вугілля калорійністю 6 000 ккал/кг, вмістом сірки до 1%, зольністю до 16%.

Для порівняння в травні 2016 року, коли Україна прив'язала методику визначення ОРЦ на електроенергію на міжнародному індексу, ціна вугілля CIF ARA становила $48 за тонну.

За даними ДП "Госуглепостач", ціна на вугілля FOB Richards Bay (в портах Південно-Африканської республіки) в кінці січня становила $87 за тонну (калорійністю 6 000 ккал/кг, вмістом сірки до 1%, зольністю до 16%).

Читайте також: Китай відмовився від імпорту вугілля з Північної Кореї

Як повідомлялося, голова Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ) Дмитро Вовк раніше заявив, що закладена в поточному тариф теплоелектростанцій (ТЕС) ціна вугілля не покриває збільшену останнім часом вартість цієї сировини на світових ринках.

За даними Міненерго, зараз в тарифі ТЕС закладена ціна вугілля 1 730 грн за тонну ($64 за курсом НБУ на 20 лютого).

Нагадаємо, в квітні 2016 року НКРЭКУ затвердила нову методику розрахунку Оптової роздрібної ціни (ОРЦ) електроенергії, яка почала застосовуватися з травня. Згідно з методикою, тепер ціна вугілля в країні не встановлюється Міненерговугілля, як було раніше, а прив'язується до так званим індексом API2, з урахуванням доставки вугілля в Україну.

Індекс API2 - щотижневий показник ціни енергетичного вугілля в портах Амстердама, Роттердама і Антверпена (АРА).

Запровадження нової формули ціни на вугілля в НКРЭКУ пояснювали необхідністю забезпечити ціну вугілля, що дозволить диверсифікувати поставки дефіцитного антрациту і знизити залежність від його надходження з непідконтрольних Україні територій Донбасу.

При цьому, в тариф закладається вартість вугілля з урахуванням ціни за формулою АРІ2 за останні 12 місяців). 

 

 
Коментарі (0)