ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЗа спалювання сміття та листя на подвір'ї почнуть штрафувати

За спалювання сміття та листя на подвір'ї почнуть штрафувати

Мешканцям приватних будинків заборонять спалювати сміття на власному подвір'ї, а дачникам - садити картоплю без дозволу

Мешканцям приватних будинків заборонять спалювати сміття на власному подвір'ї, а дачникам - садити картоплю без дозволу

Для українців вигадали нові штрафи: цього разу дістанеться мешканцям приватних будинків

Цікаве ноу-хау придумали народні обранці для тих, хто на своїй присадибній ділянці спалює сміття. Виявляється, таким чином наноситься шкода не лише навколишньому середовищу, але і сприяє підвищенню аварійності на дорогах. Так, замість того, щоб налагодити вивезення побутових відходів, народні обранці знайшли інший вихід.

На розгляд винесено законопроекті "Про внесення змін в деякі законодавчі акти України (щодо покращення екологічного стану населених пунктів" (№10177). Документом пропонується ввести покарання за спалювання сміття на власному подвір'ї.

Аргументують це народні депутати тим, що кидаючи в багаття листя або траву, люди завдають неабиякої шкоди довкіллю та своєму здоров'ю. А в туманні дні дим від вогнищ може утворювати настільки густий смог, що погіршує видимість на дорогах і призводить до підвищеної аварійності на дорогах.

Єдиний вихід - штрафи як покарання за самовільне спалювання трави, гілок, листя, твердих побутових відходів та будівельного сміття. До 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1360 грн), а за повторне порушення - 100 н. м. д. г. (1700 грн.). Втім, проект не передбачає будь-яких змін у законодавство, яке зобов'язувало б місцеві влади налагодити збір та вивезення таких відходів життєдіяльності. Відтак, селянам  доведеться або жити в бруді, або платити великі штрафи.

Разом з тим, під гаслом боротьби за екологію нардепи пропонують віднести до об'єктів благоустрою садівничі товариства, дачні та гаражні кооперативи. Згідно діючих правила, на такій території зовсім забороняється створювати городи або газони, висаджувати дерева і навіть вигулювати тварин.

 

 
Коментарі (0)