ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЗа відмову від транзиту «Нафтогаз» буде вимагати від Москви $ 14 мільярдів

За відмову від транзиту «Нафтогаз» буде вимагати від Москви $ 14 мільярдів

Росія должа заплатити Україні $ 14 мільярдів за непідписання транзитного контракту на наступні 10 років

Росія должа заплатити Україні $ 14 мільярдів за непідписання транзитного контракту на наступні 10 років.

Про це заявив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, передає «Новий День».

За словами Вітренко, Україна в минулому році «законно» зажадала від «Газпрому» підвищення ставки за транзит і розраховувала отримати великі прибутки від нового десятирічного контракту, який передбачав би значні обсяги прокачування газу в Європу.

Однак відмова Росії продовжувати контракт призведе до того, що «Нафтогаз» не дорахується великих сум, а українська ГТС буде простоювати і руйнуватися. Тому, на думку Вітренко, «Газпром» повинен компенсувати збитки в розмірі 14 мільярдів доларів.

«Діапазон суми компенсації, яку ми вимагаємо в новому арбітражі проти« Газпрому», - 11-14 млрд дол. Підставою для цієї компенсації є контракт на транзит, в рамках якого у нас є право вимагати перегляду тарифу на транзит ...

Відповідно, з весни 2018 року до закінчення дії контракту ми маємо право на перегляд на більш високий тариф », - міркує топ-менеджер« Нафтогазу» і додає, що Київ має права вимагати прискореної амортизації за невикористання« Газпромом »української ГТС.

«Чому амортизація прискорена? Тому що ми будемо використовувати умовну транзитну частину української ГТС не 15 років, скільки їй залишилося технічно служити за нормативами, а тільки до кінця 2019 роки (термін закінчення чинного контракту), тому що потім не буде транзиту», - заявив Вітренко.

За його словами, за цим новим позовом вже призначені слухання в Стокгольмі на весну 2021 року

Нагадаємо, сьогодні Вітренко вже підрахував «багату маржу» від всіх заарештованих і заморожених європейськими судами активів «Газпрому» в рахунок виконання колишнього позову Стокгольмського арбітражу.

Раніше українська компанія виграла спір у Швеції на 2,56 млрд, однак «Газпром» подав апеляцію і справу поки не завершено.

«Загальна сума, якщо відштовхуватися від оцінки заморожених активів, значно перевищує те, що вони нам винні. Скажімо так: вона перевищує $ 3 млрд...», - радісно повідомив виконавчий директор« Нафтогазу ».

Нагадаємо, раніше Росія вже попередила Україну, що висновок транзитного контракту можливо тільки з одночасним підписанням договору про прямі закупівлі Києвом відповідних обсягів російського газу і припинення подачі позовів до європейських судів.

 

 
Коментарі (0)