ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗаконопроект про зелені аукціони готовий до другого читання

Законопроект про зелені аукціони готовий до другого читання

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу підготував до другого читання поправки до законопроекту про перехід України на «зелені» аукціони

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу підготував до другого читання поправки до законопроекту про перехід України на «зелені» аукціони.

За підсумками обговорення в законопроекті 8449-Д пропонується передбачити такі норми:

СЕС - з 2020 року зелений тариф зменшується на 25% і потім мінус 2.5% наступні 3 роки (залишилася версія першого читання).

ВЕС - з 2020 року зелений тариф зменшується на 10% без подальшого зниження (прийнята правка Мартовицького прибрати 1.5% зниження протягом 3 років).

Біомаса / біогаз - з 2020 року залишається зелений тариф на нинішньому рівні (прийнята правка Кацер-Бучковська прибрати зниження на 10%)

Укласти договір купівлі-продажу "зеленої" енергії (РРА), щоб залишитися на системі "зелених" тарифів, потрібно буде до 31.12.2019 року.

При цьому в законопроекті зазначено, що з 2020 року аукціони стануть обов'язковими для СЕС більше 1 МВт і ВЕС більше 5 МВт.

Законопроект про перехід України на «зелені» аукціони №8449-д був схвалений парламентом у першому читанні в грудні.

Законопроектом також передбачається:

- збільшити потужність установки СЕС і ВЕС приватних домогосподарств з 30 кВт до 50 кВт;

- спростити процедуру отримання «зеленого» тарифу для електроенергії з СЕС потужністю до 500 кВт на дахах, фасадах капітальних будівель, споруд;

- забезпечити прозорість приєднання «зелених» об'єктів шляхом введення терміновості технічних умов на підключення до мереж.

Три новітні розробки в "зеленій" енергетиці

Коли буде прийнятий цей закон, переможці аукціонів будуть укладати договори на продаж згенерованої «чистої» електроенергії за аукціонною ціною на 20 років.

Всі проекти будь-якої потужності зможуть брати участь в аукціонах, які планується проводити двічі на рік.

 

 
Коментарі (0)