ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗалучення кредитів дозволить уникнути підвищення тарифу на передачу електроенергії — Буславець

Залучення кредитів дозволить уникнути підвищення тарифу на передачу електроенергії — Буславець

В.о. Міністра енергетики Ольга Буславець закликає народних обранців терміново повернутися до питання надання держгарантій державним енергокомпаніям
В.о. Міністра енергетики Ольга Буславець закликає народних обранців терміново повернутися до питання надання держгарантій державним енергокомпаніям, про це повідомила пресслужба відомства.
 
“За умови надання держгарантій, державні компанії ПЕК, зокрема НЕК „Укренерго“, зможуть залучити до 10 млрд грн кредитних коштів державних банків, ЄБРР та інших міжнародних фінансових організацій на вигідних умовах.
 
Це допоможе подолати кризу неплатежів на ринку електроенергії. Що важливо — це один з нетарифних методів врегулювання ситуації. Тобто, залучення кредитів дозволяє уникнути підвищення тарифу на передачу електроенергії”, — наголосила Буславець.
 
Вона нагадала, що відповідний законопроект (№ 3960) раніше вніс Кабмін, проте депутати Верховної Ради його “провалили” і натомість не запропонували жодної аналогічної ініціативи.
 
“Я закликаю народних депутатів вже цього тижня внести і розглянути аналогічну законодавчу ініціативу. Дуже сподіваюся, що парламентарі зможуть зробити це оперативно, адже саме від них нині залежить тарифна політика і можливість розрахунків на ринку електроенергії”, — зазначила в.о. Міністра.
 
Буславець наголосила, що в рамках своєї компетенції Міненерго вжило всіх можливих заходів для стабілізації ситуації на ринку електроенергії, а саме:
 
— підписало Меморандум з виробниками “зеленої” електроенергії щодо зниження тарифів, а відтак запустило механізм розрахунків з ними за боргами держави;
 
— ініціювало рішення уряду щодо виходу НАЕК “Енергоатом” на ринок двосторонніх договорів, що дозволило компанії продавати близько 40% своєї електроенергії за ринковими цінами і отримувати додатковий дохід;
 
— ініціювало рішення Кабміну, що дасть можливість гарантованому покупцю продавати “зелену” електроенергію за двосторонніми договорами.
 

“Але є рішення, які не залежать від Міненерго і не належать до компетенції виконавчого органу. Тому прошу народних обранців перейнятися глибиною питання і сприяти у подоланні кризи на ринку електроенергії”, — резюмувала Буславець. 

 
Коментарі (0)