ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЗалучення валютних кредитів суперечить Стратегії управління державним боргом - експерт

Залучення валютних кредитів суперечить Стратегії управління державним боргом - експерт

Залучення об'ємних валютних кредитів від закордонних партнерів суперечить Середньостроковій стратегії управління державним боргом на 2019 – 2022 роки.
Залучення об'ємних валютних кредитів від закордонних партнерів суперечить Середньостроковій стратегії управління державним боргом на 2019 – 2022 роки.
 
Про це у коментарі УНН розповів економічний експерт Віктор Медвідь, коментуючи погоджену урядом України позику від американської корпорації Cargill.
 
За останній рік Україна двічі залучала кредити від приватної компанії Cargill. Так, у жовтні 2019 року йшлося про два кредити на загальну суму близько 250 млн євро: на два роки під 5,15% річних і на п'ять років під 6,25% річних. Днями Кабмін знову схвалив залучення кредитів від Cargill, на загальну суму до 250 млн євро: на три роки під 5,95% річних і на п'ять років під 6,85% річних.
 
"Слід зазначити що відсоткові ставки вищі, ніж були у минулому році. Всупереч тому, що у нас є Середньострокова стратегія управління державним боргом на 2019 – 2022 роки, погоджена Мінфіном. Суть стратегії полягає у пріоритеті щодо заміни валюти кредитування на національну одиницю, у зниженні відсоткових ставок, збільшенні термінів і у зміні структури боргу з міжнародного на внутрішній. Незрозуміло, чому всупереч стратегії, яка затверджена Мінфіном, уряд все-таки бере такі кошти у борг від Cargill", - каже фахівець.
 
Експерт нагадав, що паралельно Україна розміщує облігації внутрішньої держпозики. Ставки за валютними ОВДП, які розміщує Уряд, є нижчими, аніж відсотки по кредитах Cargill.
 
"Тим більше, що при залученні облігацій внутрішньої позики немає проблем з їх розміщенням - фактично всі облігації досить добре реалізуються на ринку. Тому залучення чверть мільярду чергового кредиту від Cargill виглядає дивним на тлі не вичерпаного потенціалу з ОВДП", - додав він.
 
За рік відсоткові ставки по кредитах Cargill зросли приблизно на 0,7%. У грошовому вираженні це близько 1,5 млн дол., або 40 млн грн на рік, каже Медвідь.
 

За даними ЗМІ, кожен працездатний українець уже винен кредиторам близько 150 тис. грн. 

 
Коментарі (0)