ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЗапорізькій області важко розраховуватися за енергоносії

Запорізькій області важко розраховуватися за енергоносії

Серед причин, що призвели до низьких темпів розрахунків підприємств бюджетної сфери – тривала процедура погодження форм договорів, згідно яких будуть проводитись розрахунки

Рівень розрахунків підприємств ТКЕ Запорізької області за газ у 2012 році складає всього 0,7%. Разом з тим, згідно даних Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА та управління ЖКГ ОДА рівень розрахунків становить 46-48%.

Про це повідомив під час наради заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук, інформує прес-служба.

«Ми розуміємо, що підприємства теплокомуненергетики сплатили певну суму за січень-лютий 2012 року. Однак необхідно з’ясувати, куди ці кошти направив НАК «Нафтогаз України» - на рахунок погашення боргів 2011 року чи розрахунків за 2012-й», - зазначив Петро Гончарук. Ситуація ускладнюється тим, що НАК «Нафтогаз України» не надає облдержадміністрації відомості щодо розрахунків всіх запорізьких підприємств і обласна влада володіє тільки тими даними, які надають самі підприємства ТКЕ.

Разом з тим, загальну ситуацію із розрахунками запорізьких споживачів за газ та електроенергію посадовець назвав критичною. Так, за два місяці 2012 року рівень розрахунків за спожиту електроенергію складає 94,4%. При цьому, державні заклади та організації розрахувались на 33,7%, а комунальні – на 44%. Аналогічна ситуація спостерігається і з розрахунками за спожитий природній газ. Загальний рівень розрахунків складає 73%. Заклади та організації, що утримуються за рахунок державного бюджету розрахувались взагалі на 29%, за рахунок місцевих бюджетів – на 46%.

Серед причин, що призвели до низьких темпів розрахунків підприємств бюджетної сфери – тривала процедура погодження форм договорів, згідно яких будуть проводитись розрахунки,  та обов’язковість проведення тендеру.

Також заступник голови обласної державної адміністрації доручив ГУ промисловості та розвитку інфраструктури ОДА та управлінню житлово-комунального господарства ОДА розробити форму, за якою у подальшому всі райони звітуватимуть про здійснені платежі, їх призначення, а також плани підприємств щодо реструктуризації існуючих боргів.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)