ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЗапуск добової балансування на ринку газу знизив небаланси в 6 разів

Запуск добової балансування на ринку газу знизив небаланси в 6 разів

За місяць роботи добового балансування, точність розрахунку замовлення послуг, в порівнянні з раніше діючим режимом місячного балансування, виросла в 6 разів

За місяць роботи добового балансування, точність розрахунку замовлення послуг, в порівнянні з раніше діючим режимом місячного балансування, виросла в 6 разів. Про це повідомляє прес-служба Укртрансгазу.

За даними Інформаційної платформи оператора ГТС, загальний обсяг негативних добових небалансів в березні склав 336 млн кубів газу (3,1 млрд грн з ПДВ). Серед них в тому числі 172 млн кубометрів (1,6 млрд грн) - небаланси операторів газорозподільних мереж, а 164 млн кубів (1,5 млрд грн) - небаланси замовників послуг транспортування.

"Це більш точний розрахунок з боку постачальників, ніж було в грудні 2018 роки (2,6 млрд кубометрів), січні (2,9 млрд кубів) і лютому 2019 го (1,7 млрд кубів) в режимі місячної балансування. Тобто загальний обсяг негативних небалансів за результатами березня - точніше приблизно в 6 разів ", - йдеться в повідомленні.

Загальний обсяг позитивних добових небалансів в березні склав 241 млн кубів (1,9 млрд грн з ПДВ). В результаті, в порівнянні з груднем (2 млрд кубів), січнем (2,9 млрд кубометрів) і лютим (0,6 млрд кубів), точність розрахунків стала 6 разів точніше, відзначили в Укртрансгазі.

Оператор ГТС уже надав кожного замовника і оператору ГРС акт врегулювання щодобових небалансів за газовий місяць, повідомивши про розмір грошових коштів, що підлягають виплаті, додали в компанії.

"Серед подальших кроків розвитку ринку природного газу - питання несанкціонованих відборів, старт послуги замовлення через інформаційну платформу потужностей на точках входу / виходу в ГТС (травень), запуск торгових платформ (червень) і запуск роботи Інформаційної платформи Оператора газосховищ України (червень)", - уклав оператор ГТС.

Нагадаємо, український газовий ринок перейшов на добове балансування 1 березня 2019 року. До цього перехід неодноразово відкладався: спочатку з 1 серпня на 1 жовтня, потім - на 1 грудня 2018 року, після на 1 березня.

Балансування газової системи - це встановлення і усунення різниці між котрі вступили в неї через точки входу і відібраними з неї через точки виходу об'ємом газу. Балансування проводиться адресно, з урахуванням даних споживання всіх постачальників і споживачів газу.

 

 
Коментарі (0)