ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗатверджено механізм компенсації вартості за не відпущену "зелену" електроенергію

Затверджено механізм компенсації вартості за не відпущену "зелену" електроенергію

НКРЕКП затвердила механізм компенсації вартості за невідпущену через диспетчерські обмеження "зеленої" електроенергії
Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг на засіданні затвердила механізм компенсацій за електроенергію невідпущену в ринок внаслідок примусових диспетчерських обмежень, а також методику розрахунку обсягів такої електроенергії.
 
Рішення регулятора про внесення змін до правил ринку буде закріплено у вигляді постанови і поширюється на всіх виробників, які реалізують електроенергію за "зеленим" тарифом або будуть її реалізовувати за аукціонною ціною в разі проведення в Україні аукціонів з будівництва поновлюваних джерел енергії (ВДЕ).
 
Згідно з рішенням Нацрегулятор, розмір компенсацій буде відповідати твору розміру "зеленого" тарифу або аукціонної ціни на обсяг неотпущенной електроенергії, розрахований відповідно до методики, яка передбачає використання двох методів такого розрахунку. Зокрема, при еталонному методі використовуються дані комерційного обліку еталонної яка генерує грошові кошти, що має на увазі одну або кілька одиниць, що мають окрему точку комерційного обліку, при розрахунковому - виключно дані за попередні періоди. При цьому розрахунковий метод використовується тільки у випадках, коли неможливо здійснити розрахунок еталонним методом. Розрахунок обсягу неотпущенной електроенергії здійснюється за кожен період обмежень окремо.
 
У разі якщо виробник електроенергії за "зеленим" тарифом або аукціонною ціною в повному обсязі виконав команду диспетчера на розвантаження, він здійснює платіж за невідповідність виконання команди.
 

У 2020 році обсяг неотпущенной внаслідок примусових диспетчерських обмежень "зеленої" е / е в Україні може скласти близько 1 млрд. КВт-год при виробленні е / е генерацією ВДЕ порядку 11 млрд кВт-год. 

 
Коментарі (0)