ГоловнаНовини ЖКГТранспортЗбитковість «Укрзалізниці» вимірюється мільярдами

Збитковість «Укрзалізниці» вимірюється мільярдами

Збитки від пасажирських перевезень у 2014 році вже перевищили 5 млрд грн, тоді як у минулому році відповідні фінансові втрати перебували на рівні – 3,8 млрд грн.

Збитки «Укрзалізниці» від пасажирських перевезень у дальньому та приміському сполученнях за 8 місяців поточного року зросли до 5,3 млрд грн. За аналогічний період минулого року збитки від здійснення зазначених перевезень складали понад 3,8 млрд грн, - зазначають у Державній адміністрації залізничного транспорту.

«У поточному році дохід від пасажирських перевезень склав 3,1 млрд грн, при цьому витрати на організацію пасажирських перевезень сягнули 8,5 млрд грн. Таким чином, збитки від пасажирських перевезень складають близько 5,3 млрд грн. У тому числі, збитки від пасажирських перевезень у дальньому сполучені – 2,9 млрд грн, у приміському сполучені – 2,4 млрд грн» - уточнюється у повідомленні.

Окрім цього, зауважується, що «Укрзалізниця» й надалі недоотримує кошти за перевезення пільгових категорій населення. Так, за 8 місяців 2014 року залізницями у дальньому та приміському сполучені перевезено  пільгових категорій громадян на суму 388,6 млн грн, а компенсовано лише 107,6 млн грн, або 28%. За аналогічний період минулого року залізницями було перевезено пільгових категорій громадян на суму 416,9 млн грн, а компенсовано 125,1 млн грн, або 30%.

Нагадаємо, наразі залізниці України перевозять 25 категорій громадян, які користуються пільгами на залізничному транспорті. Відповідно до Статті 9 Закону України «Про залізничний транспорт» збитки від здійснення пільгових перевезень відшкодовуються залізницям за рахунок державного або місцевих бюджетів залежно від того, яким органом прийнято рішення  щодо введення відповідних пільг.

 
Коментарі (0)